Radio och sprit i topp

Sveriges Radio och Systembolaget toppar listan över företag och institutioner som har högst förtroende bland svenskarna.

Systembolaget och Sveriges Radio är vad svenskarna litar på mest. Men även kungahuset klättrar på listan över befolkningens förtroende för myndigheter, institutioner, företag och medier.

I dag presenterade Medieakademien sin årliga så kallade Förtroendebarometer. I kategorin samhällsinstitutioner är det bara kungahuset som vinner mark - 42 procent har ganska stort eller mycket stort förtroende för kungahuset, mot fjolårets 40.

Dalar gör desto fler: Universitet och högskolor, radio och tv, riksdagen, regeringen, dagspressen, bankerna, facken, EU-kommissionen och de politiska partierna.

Systemet och SR i topp

Ett företag som har anledning att fira sitt resultat i barometern är Systembolaget, som ökar sitt avstånd till tvåan Ikea inom just företagskategorin.

-Det har skaffat sig ett stöd för själva monopolet i sig, menar Toivo Sjörén, TSN Sifo, och hänvisar till en aktuell reklamkampanj där Systembolaget tydligt visar sin roll som både butikskedja och alkoholpolitisk aktör.

Volkswagen hamnar inte oväntat på jumboplats bland företagen i årets barometer, och även för Postnord har förtroendet minskat rejält.

När Systembolaget nu ökar från 65 till 70 procent svarande med stort förtroende hamnar företaget i topp även i den övergripande tabellen, som tidigare toppades av Sveriges Radio. Nu ligger SR och Systembolaget sida vid sida i toppen.

Fack och regering rasar

Regeringspartierna tar stryk i Förtroendebarometern. Andelen med ganska stort eller mycket stort förtroende för Socialdemokraterna går från fjolårets 33 procent till 27. Miljöpartiet minskar från 21 till 16.

Moderaterna är kvar i topp med 34 procent. Centern går från 22 till 20, Vänstern från 19 till 20, Liberalerna ligger kvar på 19, Kristdemokraterna minskar från 19 till 16 och Sverigedemokraterna ökar från 13 till 15.

Förtroendet för facken rasar från fjolårets 36 procent med stort förtroende till 22. Det förklaras till stor del med skandalerna inom bland annat Kommunal.

-Förtroendet skiljer stort mellan olika fackförbund, säger Toivo Sjörén, statsvetare och opinionschef på TSN Sifo, som genomfört studien.

Kontakter spelar roll

I år har barometern också tittat på hur bekantskaper påverkar förtroendet för en organisation eller myndighet. Och det visar sig att den som känner vårdfolk har större förtroende för vården, den som har en präst i bekantskapskretsen litar mer på Svenska kyrkan och så vidare.

Ett undantaget i studien är Försvarsmakten. De som känner en yrkesofficer har lägre förtroende för Försvaret än dem som inte känner någon.

-Det fins tydliga samband mellan att känna folk och ha förtroende för en organisation, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor vid Göteborgs universitet, under den pågående presentationen av årets Förtroendebarometer.

Förtroendebarometern, som presenteras vid Mediedagarna i Göteborg, görs i samarbete med Göteborgs universitet och marknadsundersökningsföretaget TNS Sifo.


Tio i topp!

Andel svarande i Förtroendebarometern som känner mycket eller ganska stort förtroende för olika institutioner (procent):

Sveriges Radio 70

Systembolaget 70

Sveriges Television 66

Universitet/högskolor 65

Sjukvården 61

Ikea 61

Polisen 61

Skatteverket 61

Ica 55

Röda Korset 53

De tio sämsta:

Volkswagen 17

Miljöpartiet 16

Kristdemokraterna 16

Partierna (i allmänhet) 15

Sverigedemokraterna 15

Aftonbladet 14

Arbetsförmedlingen 13

Feministiskt initiativ 12

Expressen 10

TV3 9

Källa: Förtroendebarometern