Så vill lyssnarna lösa bostadskrisen

1:39 min

Bristen på bostäder är akut. Här är några av lyssnarnas förslag på hur man kan underlätta situationen.

– Jag har ett förslag om att bygga ett helt nytt Stockholm. Bygg en helt ny stad för 500 000 personer någonstans mellan Stockholm och Södertälje eller Norrtälje., säger lyssnaren Henrik i P4 Stockholm.

Sveriges motsvarighet till Brasilia?

– Ja, med kanske lite med hållbart tänkande när man bygger.

Låt alla äldre som vill flytta till äldreboende få göra det så frigörs många lägenheter och hus. Det är många som sitter eller ligger hemma i sin ensamhet med bara hemtjänsten som besök och då får de också lite bättre med social tillvaro på äldreboendet.

Byggkostnaderna är på tok för höga. Sänk lönerna för den nya överklassen och/eller använd oorganiserad utländsk arbetskraft.

Som Donald Trump skulle sagt; låt Mexiko finansiera bygget!

Det bästa vore om man satsade på att ordna jobb i övriga Sverige också och att inte allt koncentreras till Stockholm. Det hade varit suveränt! Tror många helst skulle slippa bo här, men måste på grund av jobb.

Gör om alla kontor i innerstaden som från början var byggda som bostäder, det skulle ge massor med lägenheter i innerstan. Kontoren kan flytta ut utanför till exempel som Solna gjort och bygg längs vägarna som bullerskydd.

Man måste se över inkomstkraven på hyresrätter. I teorin är det jättebra med att man ska ha en inkomst på fyra gånger hyran. I praktiken innebär det att det blir djävulskt svårt att komma in även på hyresmarknaden.

Idag överklagas i princip alla projekterade nybyggnationer som ger byggtider på 5-7 år. Dessa möjligheter måste begränsas likt man gjort i Tyskland. Vi måste nog också inse att vi får "tulla" på befintliga grönområden. Har för mig att 1-2 procent är bebyggt idag så det finns utrymme. Bygg på höjden! Med bostäder följer behov av skolor, idrottshallar och annan infrastruktur, vilket ofta glöms bort i debatten.

Byggstopp befolka småstäder ge företag skattelättnader om de flyttar till mindre orter. Alla behöver inte bo i storstäderna.

Vi har kanske helt enkelt för höga krav på standard. Självklart ska det finnas skåp och kylskåp i lägenheten. Men är verkligen tvätt- och diskmaskin, persienner nödvändigt? Var och en borde själva köpa till sådant om plånboken tillåter.