Finnblicken

Monika Fagerholm: Flickor översexualiseras i litteraturen

11 min

Den finlandssvenska författaren Monika Fagerholm fick igår, onsdag 6.4, ta emot Svenska Akademiens nordiska pris. Fagerholm vill lyfta fram flickan som litterär gestalt i egen rätt.

Monika Fagerholm som har skrivit bland annat Underbara kvinnor vid vatten, Amerikanska flickan och nu senast Lola Uppochner har tidigare mottagit flera priser både i Finland och i Sverige.

Nordiska priset utgör 400 000 kronor och är det största litteraturpris som Svenska Akademien delar ut näst efter Nobelpriset. Priset brukar därför ibland kallas för det ”lilla nobelpriset”. 


Hur känns det att få det här prestigefyllda priset?

– Det är jätteroligt. Priset betyder mycket för mig, det är en stor erkänsla för det jag har gjort. Det är dessutom ett pris från Svenska Akademien, så mycket större än det här kan det inte bli. Jag är mycket glad, säger Monika Fagerholm.

Vad gör du nu?

– Jag skriver hela tiden nya böcker. Det kommer en ny bok nästa år. Den är inte klar ännu, men jag har kommit en bra bit på vägen. Boken kommer att heta Efter rymdimperiet, så mycket vet jag.

 

Jag tycker att böcker om flickor borde kunna läsas av både män och kvinnor, utan att man fäster sig vid det biologiska. Det handlar om en gestalt som både män och kvinnor kan identifiera sig med.

Du har skrivit mycket om flickor och unga kvinnor, varför vill du skriva om just flickor?

– Jag har inte tänkt att det är mitt livstema. Men jag anser att flickor väldigt ofta översexualiseras i litteraturen. Det vill säga vi beskriver ofta flickan utgående från att hon ska bli kvinna, vi beskriver ett övergångstillstånd. Jag vill lyfta fram flickan som litterär gestalt i egen rätt. Den unga pojken porträtteras på ett helt annat sätt, man ser honom inte som en yngling som ska bli man.

– Jag tycker att böcker om flickor borde kunna läsas av både män och kvinnor, utan att man fäster sig vid det biologiska. Det handlar om en gestalt som både män och kvinnor kan identifiera sig med. Så är det för oss kvinnor när vi börjar läsa, vi börjar kanske med klassikerna och då hoppar vi automatiskt över könsgränserna, eftersom protagonisterna oftast är män. Men manliga läsare har fortfarande väldigt svårt att hoppa över könsgränsen när de läser, det är synd.

 

Jag tycker nästan att det är vår plikt att delta i samhällsdiskussionen. Vi har vuxit upp i så bra förhållanden, då ska vi kunna ta lite skit.

Du har ett stort samhällsengagemang, är det viktigt i din roll som författare att delta i samhällsdebatten?

 Det är självklart. Alla mina böcker handlar om samhället. Jag kan inte se att kultur och konst är avskilt från samhället. Däremot finns det mycket jag gör som inte är en del av mitt författarskap, snarare saker som jag gör som samhällsmedborgare. Jag tycker att fler borde delta i den offentliga debatten och engagera sig i frågor och också i obehagliga frågor, vi är så lata idag.

– På Facebook blir jag ibland jättearg när folk säger ”varför skriver du om så tråkiga saker”. Herregud, om du har fått världens bästa utbildning, du får mat för dagen, då ska du kunna ta lite tråkiga saker.

Monika Fagerholm tog emot Svenska Akademiens nordiska pris i Börssalen onsdagen 6.4. Svenska Akademiens nordiska pris har delats ut till personer från norden för betydelsefulla insatser inom något av Akademiens verksamhets- eller intresseområden sedan 1986.