Carl Jan Granqvists vintips vecka 14

Carl Jans druvskola: Chardonnay

5:35 min

Här ska det bli druvskola och Carl Jan Granqvist tar sig an den druva som kanske är den allra mest kända för allmänheten men vad vet vi om den förutom namnet?

Lyssna på Lotta och Carl Jan Granqvists vinprat och lär dig mer om Chardonnay omkring 14.40.

Den kända Chardonnay är relativt transparent i sin smak och återspeglar därför väl sina olika ursprung. Vi hittar druvan i allt från billiga sydafrikanska bag-in-boxar till världens dyraste vita viner från det lilla vingårdsläget Le Montrachet i Bourgogne, Frankrike.

I USA blev druvan under åttio-talet så populär att en motreaktion startades i form av uttrycket ABC, anything but chardonnay. I sig själv ger druvan viner som ofta har bra fruktsyra, citrusfrukt och en liten fetma. 

Carl Jan har valt ut två viner från olika delar av världen för att visa  druvans stora användningsområde och odlingsplatser.

Vin 1: Vitt vin på 75 cl flaska 2013 Argento Chardonnay nummer 6699 i Systembolagets beställningssortiment

Veckans första vin kommer från staden Mendoza vid Andernas fot I Argentina. Staden ligger på 700 meter över havet och vinodlingarna som omger standen växer hela vägen upp till 1300 meter över havet. Bakom vinet står den brittisk-och argentinskägda producenten Argento. Argento odlar och vinifierar de druvor som ger bäst resultat i höghöjdsvingårdar, bland annat chardonnay. Druvorna har efter skörd vinifierats och delar av vinet har sedan lagrats på ekfat. Vinet passar utmärkt till vitfisk, gärna med en smör- eller gräddbaserad sås.

Doft: Inbjudande, lite exotisk doft med mängder av frukt i form av mandariner och apelsiner följt av härligt nötiga ekfatstoner.

Munhåleupplevelse: Torrt med härlig fruktsyra uppbackad av tropiska frukter, citron och nötter följt av en lite kryddig vaniljton.

Alkohol: 13 %

Pris: 97 kr

Vin 2: Mousserande vitt vin på 75 cl flaska Chapel Hill Sparkling Chardonnay nummer 7649 på Systembolaget

Detta är ett mousserande vin som kommer från Ungern och är gjort på druvan chardonnay. Producenten bakom vinet heter Chapel Hill och kommer ursprungligen från en liten by i södra Ungern vid sjön Balaton. En trotjänare på Systembolaget som fortsätter leverera till ett lågt pris. Passar utmärkt att välkomna gäster med eller att dricka till grillad kyckling med grönsallad och en god vinägrett.

Doft: Ren ungdomlig lite nötig doft med gröna äpplen, citron och päron toner.

Munhåleupplevelse: Torr med frisk fruktsyra följt av Granny Smith äpplen och citron

Alkohol: 12,5%

Pris: 67 kr