Forskarens oro: Vi sitter oss till döds

2:36 min

Lika farligt som rökning, har det sagts de senaste åren. Men hur påverkas barnen av all skärmtid? Nya studier oroar forskaren Mai-Lis Hellénius. 

– Det allvarligaste är att flera av de timmarna är i oavbrutet sittande, och det vet vi i dag, att det är den farligaste formen av sittande – att inte ta en bensträckare, säger Mai-Lis Hellénius, forskare på Karolinska institutet. 

Forskaren: Värst för barnen

För bara några veckor sen kom de första resultaten från en stor internationell undersökning där man mätt barns rörelse i åldern nio till tolv, spritt över alla kontinenter.

Barnen satt i snitt nio till tio timmar.

Inte bara övervikten ökar hos barn utan man ser tidiga tecken till en hjärt- och kärlsjukdom eller en alldeles för tidigt typ 2-diabetes. Det har flyttat ner i åldrarna, förklarar hon.

Barnen riskerar depression

Nyligen kom även en studie som visar att barn som satt länge framför en skärm hade en ökad risk för depression, berättar forskaren.

–  En rektor i en skola har ansvar för sina barn och en chef har ansvar för sina anställda. Det här ansvaret måste vi ta allihopa, säger Mai-Lis Hellénius.

Eurobarometern 2014 gav Sverige en bottenplacering när européer fick frågan om hur mycket de rörde sig.

2015 kom en ny undersökning där 1000 människor på västkusten deltog. Då kom man ännu lite närmare sanningen, eftersom rörelsen mättes, säger forskaren Mai-Lis Hellénius.

Den undersökningen var en ögonöppnare för många av oss – för i snitt satt både män och kvinnor ungefär nio till tio timmar.

"Kallar det skärmsjuka"

IT-utvecklingen är boven, tror forskaren. Eller skärmsjukan, som Mai-Lis Hellénius kallar det.

– Vi arbetar bakom en skärm, vi kommunicerar bakom en skärm, vi roar oss bakom en skärm, vi behöver inte gå till posten längre utan sköter ekonomin hemma stillasittande på rumpan. Hela tillvaron har förändrats.

Rörelsen är helt livsnödvändig, enligt Mai-Lis. Australiensiska forskare har försökt uppskatta hur livslängden påverkas av stillasittande.

De har kommit fram till att varje timme som är väldigt stillasittande förkortar livet med 22 minuter, där i slutet av livet. Det är ungefär lika mycket som att man rökte ett paket cigaretter om dagen.