Företag i skatteparadis kopplas till kommunistparti i Kina

2:15 min

Minst tre av sju medlemmar i det kinesiska kommunistpartiets högsta ledning har släktingar med företag i skatteparadis, enligt de läckta dokumenten från advokatfirman Mossack Fonseca.

Kinesiska kontrollmyndigheter arbetar för att hindra att den kontroversiella nyheten sprids eller diskuteras i landet.

Den kinesiska allmänheten känner president Xi Jinping som mannen bakom en flera år lång och intensiv kampanj mot korruption. En politik som resulterat i bland annat alkoholförbud och detaljerade begränsningar av mängden maträtter vid representationsmiddagar. Därför är nyheten om hans egen svågers Deng Jiagui gömda företag utomlands ett hot mot Xi Jinpings rykte i Kina.

De läckta så kallade Panamadokumenten från advokatfirman Mossack Fonseca bekräftar att flera kända personer inom partieliten har familjemedlemmar som kontrollerat bolag på brittiska Jungfruöarna. Däribland finns ytterligare två ledamöter i partiets innersta maktkrets: propagandaansvarige Liu Yunchan vars svärdotter hörde till Mossack Fonsecas kunder, och vice premiärminister Zhang Gaoli vars svärson var delägare i tre företag i skatteparadiset.

Enligt en undersökning av New York Times hade fem av nio medlemmar av den dåvarande partitoppen under förre presidenten Hu Jintao nära släktingar med undangömda företag utomlands. Scenariot som målas upp efter den senaste läckan motsvarar bilden som många kineser har av landets rika och mäktiga familjer, och kan därför knappast sägas vara chockerande för någon.

Ändå har dokumenten från firman i Panama sprängkraft, just eftersom de bekräftar misstankarna. Därför tog det inte många timmar innan censurens tjänstemän tagit kontroll över nyhetsmediernas rapportering. De försiktiga artiklar som publicerats om Putins och Messis kopplingar till undangömda företag togs bort från nätet och den statliga brandväggen förstärktes för att inte släppa igenom sökningar på Panamadokumenten.

Även i vanliga fall räknas information om höga ledares familjer och privatliv som statshemligheter, och oinvigda har svårt att veta vem som är släkt med vem inom den adelsliknande och priviligierade elit som kommunistpartiet fostrat fram.

Vanliga medborgare i Kina begränsas av bankregler som förhindrar överförföringar över 50 000 dollar ut ur Kina. Det hindrar inte att undanskymda penningflykten från landet beräknades uppgå till 600 miljarder dollar föra året, och övervakningen har skärpts.

Ett skäl till att många flyttar sitt kapital utomlands är frånvaron av ett oberoende rättsväsen i Kina och den hårdföra anti-korruptionskampanj som president Xi Jinping gör allt för att få fortsätta ostörd.