Sveriges Radio första stora nyhetskällan vid Brysseldåden

Enligt en undersökning från Novus var Sveriges Radio den första stora nyhetskällan att rapportera om terrordåden i Bryssel, rapporterar SVT.

Sveriges Radios nyhetssändningar i etern var de som 22 procent av de intervjuade uppgav som första informationskälla vid terrordåden i Bryssel den 22 mars. Det gör Sveriges Radio till den första stora nyhetskällan, med klart försprång gentemot Aftonbladet, där 12 procent av publiken fick veta om Brysselexplosionerna.

På tredje plats kom Sveriges Television. 

Vid terrordåden i Paris i november var Aftonbladet den första stora nyhetskällan att rapportera. En faktor som kan ha påverkat publikens val av nyhetskälla är tidpunkten; Parisattackerna inträffade en fredagskväll och Brysselattentaten en tisdagsmorgon. 

Mobilappen Omni, som sammanställer nyheter från andra medieföretag, är större som onlinekälla än Sveriges Radios, Sveriges Televisions och TV4:s nyhetstjänster. Vid händelserna i Bryssel var Facebook ändå större än Omni när det gällde kunskapsinhämtning om dåden.

När det gäller fördjupad information om attackerna var SVT störst. Totalt 40 procent valde att se på Sveriges Televisions nyhetssändningar för att få veta mer.

Undersökningen som SVT låtit Novus göra, bygger på 1027 webbintervjuer.