P4 Blekinge granskar slavlönerna

Ahmed jobbar för tio kronor i timmen

3:21 min

Företag i Blekinge betalar slavlöner för att asylpraktikanter ska jobba långa dagar. Det visar P4 Blekinges granskning av svart arbetskraft inom servicebranschen.  

Ahmed, som egentligen heter något annat, arbetar på en restaurang i östra Blekinge. Han jobbar tolv timmar om dagen, sex dagar i veckan.

Och lönen? Den är 10 kronor och 40 öre i timmen

Det känns hemskt att slita så mycket för så lite pengar, men antingen godtar jag ägarens villkor eller så har jag inget jobb alls

säger Ahmed.

Praktiken en täckmantel
På pappret heter det att Ahmed gör praktik eftersom restaurangen har skrivit på ett praktikavtal med Migrationsverket. Officiellt ska han vara på plats åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan.

Han ska inte ha arbetsuppgifter som ordinarie personal utför utan han är där för att lära sig svenska.

– Jag har inte lärt mig någon svenska i restaurangen, i alla fall inte än, säger han. 

Inte ovanligt
Ahmed är inte ensam om att jobba långa dagar för en slavlön. P4 Blekinge har träffat tio svartarbetande asylpraktikanter. Det de har gemensamt är att de bor i Blekinge och att deras praktikplatser används som en täckmantel för det svarta arbetet.

Ingen förutom Ahmed vågar ställa upp på en inspelad intervju. De säger att de är rädda för att bli upptäckta och vågar inte prata med radion när bandspelaren är på.  

Rädsla att åka fast
Även Ahmed är rädd för att bli upptäckt. Men han väljer att berätta i alla fall för att han tycker att det är fel att han inte betalar skatt, säger han. Samtidigt har han inte råd att avstå från den lilla slant som svartarbetet ger. 

– Ersättningen från Migrationsverket är låg. Jag behöver pengarna framför allt för att kunna försörja resten av min familj som sitter i ett flyktingläger utanför Europa, säger Ahmed.

Orkar inte länge till
Hans arbete är tungt och det är långa dagar. Ahmed tror inte att han orkar jobba kvar på restaurangen särskilt länge. 

Han slår ut med armarna och skakar på huvudet.

– Jag vet inte, kanske ett par månader till. Jobbet är fruktansvärt hårt och slitigt, säger han.

Senare i dag fortsätter vår granskning med en intervju med Migrationsverket.