En fluffig varulv i Cirkeln-författaren Mats Strandbergs nya bok

5:31 min

Efter skräckromanen Färjan kommer nu en barnbok från Mats Strandberg. Monstret i natten har han gjort tillsammans med illustratören Sofia Falkenhem, och den handlar om nioåriga Frank som blir en varulv.

- Jag började skriva på den här boken samtidigt om jag skrev min skräckroman Färjan så det var en väldigt skön kombination att få ägna sig åt den här gulliga världen på morgonen och sen ge sig in på en blodig Finlandsfärja, säger Mats Strandberg.

Frank blir biten av en fluffig liten knähund på sin nioårsdag och då förvandlas han till en varulv, en snäll sån som på ger sig ut för att bli klappad och kliad bakom öronen. Men snart börjar ryktena gå om att en blodtörstig best härjar på nätterna.

Mats Strandberg har gjort boken "Monstret i natten" tillsammans med tecknaren och illustratören Sofia Falkenhem.

Det finns också ett allvar i boken.

- Vi bearbetade vår egen sorg över hur världen ser ut när vi skrev. Det är ingen politisk pamflett, men i boken så är det människornas rädsla som är hotet. Rädslan för det okända, berättar Mats Strandberg.

I boken finns också många referenser till skräckfilmsvärlden. Pojken heter Frank Sten och hans föräldrar heter Marie och Kjelle, efter Mary Shelley. Och det finns mycket mer att hitta, för den som söker.

Monstret i natten är den första av tre böcker om Monstret Frank. Och förlaget har satt åldern 6-9 år när man beskriver målgruppen.