Jokkmokk

Nordenskiöldsloppets arrangörer förlänger banan efter kritik

Många säger att de betalat för 22 mil skidåkning och får bara arton.

- Därför har vi förlängt banan på flera ställen och Nordenskiöldsloppet blir 20 mil, säger Arrangören Wolfgang Mehl.

Historiska loppet 1884 kördes mellan Jokkmokk och Kvikkjokk efter sjösystemet. Men i och med att all snö smält sista fem milen till Kvikkjokk är den sträckningen omöjlig att åka på.

Därför går banan bara från starten i Jokkmokk halvvägs till Kvikkjokk och tillbaka till Jokkmokk igen. Men banan snirklar sig längst sjöar och blir 18 mil angav arrangörerna i måndags. Nu efter att ha kontrollmätt med skoter är banan två mil längre än utsatt.

- Det blev mer än vad vi hade mätt på kartan. Men vi har också förlängt på tre ställen vilket gör sitt, säger Wolfgang Mehl.

Vid starten exempelvis i Purkijaur går banan en rundare sträckning vilket gör en mil extra totalt och tre andra omdragningar gör att banan blir 200 kilometer lång.

- Många var besvikna och en del sa att de betalat för 22 mil skidåkning och skulle få 18 mil. Därför har vi förlängt banan på flera ställen, säger Wolfgang Mehl.

Nya banan kommer ha 500 höjdmeter stigning mer än originalbanan och arrangören säger att det kompenserar för de två milen som banan är kortare.

- Det är klart att vissa är besvikna för de tycket att den historiska dimensionen var viktig. Men den är okörbar speciellt nu med all blötsnö som kommit till trakten, säger Wolfgang Mehl.


Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio