Spindeln som tar snabbmat till en ny nivå

1:08 min

Nu har forskare hittat en spindel med förkärlek för snabbmat. Det handlar om ett ovanligt snabbt sätt att fånga sina byten.

– Ha ha ha, de är helt suveräna!

Så glad blir Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, när vetenskapsradion ringer upp för att prata om spindlar.

Men så handlar det ju också om en väldigt speciell typ av spindel, som jagar byten på ett sätt som man aldrig tidigare har sett hos just spindlar. Så här beskriver Didrik Vanhoenacker hur måltiden startar:

– De bänder upp sina käkar som en rävsax. När det sedan kommer ett litet byte och nuddar ett litet utlösningshår slår käkarna igen med en hiskelig fart. Bang!

Forskarna har filmat spindeln med höghastighetskamera, och kommit fram till att dess käkar slår ihop med en hastighet av 45 kilometer i timmen. Det kanske inte låter så mycket, om du är racerförare. Men tänk då att den gör det på bråkdelen av en sekund (0,0003 sekunder).

– Vi snackar om en sjuk acceleration. Inte ens om du skulle ha en elsportbil som Tesla skulle du ha en chans. Spindeln är där, och flugan är där. Och sedan plötsligt sitter flugan fast i spindelns käkar. De är otroligt häftiga, säger Didrik Vanhoenacker.

Videon ovan är filmad med höghastighetskamera och visar spindelns gap och hur den blixtsnabbt hugger in på maten.

Källa: Repeated Evolution of Power-Amplified Predatory Strikes in Trap-Jaw Spiders. Hannah M. Wood, et al. 2016. Current Biology.