P4 Väst kartlägger hemlösheten i Trestad

Olle bodde på en offentlig toalett i ett år

2:01 min

Varje kväll öppnade Olle dörren till toaletten. Han la ut sina saker och låste om sig. Toalettgolvet var hans sovrum. Olle är en av över 350 hemlösa personer i Trestad. 

– Det är inte speciellt varmt på toaletten. Det är inte mer än 12-14 grader. Det gäller att ligga helt still annars kommer kylan direkt, berättar Olle.

P4 Väst har kartlagt hemlösheten i tre av våra största kommuner, Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg. Det rör sig om över 350 personer som i dag saknar egen bostad.

Det finns exempel när man tvingats sova i källarskrubbar, förråd, trappuppgångar och i containrar.

Olle, som vi kan kalla honom, träffar vi i Uddevalla. Han har levt som hemlös i sex år, och i över ett år sov han på golvet på en offentlig toalett.

– Man får krypa in vid ett visst klockslag och ut vid ett visst klockslag. Man kommer in i det... Man lär sig hantera det.

P4 Väst har också pratat med Dan i Trollhättan som levt två år som hemlös.

– Att jag blev sittandes på bar backe det var att mitt förhållande sprack. Och jag funderade över vad jag skulle göra och jag tog min ryggsäck och gick... bokstavligt talat.

Dan tog klivet rakt ut i ingenmansland och bodde hos vänner och på kommunens akutboende. Men i dagarna har Dan fått en egen bostad och en egen nyckel.

– Det känns helt fantastiskt att kunna låsa sin egna dörr.