Succé för akut psykiatrisk hjälp i ambulans

1:31 min

En ny typ av ambulans utrustad med psykiatrisk specialkompetens har de senaste sex månaderna åkt på akuta larm om psykisk ohälsa i Göteborg. Nu förlängs projektet.

Bilen, som är bemannad med en psykiatrisk specialistsjuksköterska, har fått god respons från såväl personal som patienter och nu kommer besked om att projektet förlängs ytterligare ett år.

- Jag har en helt annan kompetens och teknik när jag samtalar med patienten, säger Petra Andreasson, en av specialistsjuksköterskorna.

I ett samarbete mellan ambulans och psykiatri vill man bättre möta de patienter som ringer till SOS alarm med akuta psykiska problem.

- Det är en grupp som är sårbar, som vi inte haft rätt möjligheter att ta hand om. Nu fick vi en möjlighet att inleda ett samarbete med psykiatrin och då var det här ett bra sätt att pröva en ny modell, det säger Anna-Karin Juvel Hegeland, verksamhetschef för ambulanssjukvården på Sahlgrenska.          

Och nu har man från regionen fått ekonomiska möjligheter att fortsätta projektet.

- Nu har vi glädjande nog i dagarna fått besked att vi kan förlänga det här projektet, till en början hela detta året, säger Anna-Karin Juvel Hegeland.

Men inte bara patienterna drar nytta av ökad psykiatrisk kompetens i bilarna, ambulanssjuksköterskan Tony Strömberg som åker tillsammans med Petra Andreasson är nöjd med satsningen:

- Man känner sig mycket tryggare. Tidigare har man ju tagit med många av de här patienterna till psykiatriakuten, kanske många gånger i onödan när det hade räckt att vara hemma hos dem och pratat med dig. Det har blivit mycket bättre beslut nu, säger Tony Strömberg.

Och Petra Andreasson är särskilt nöjd med responsen från patienter och anhöriga:

- Man kramas när man är ute, det är helt annorlunda mot att jobba på medicinakuten. Man får en kram av anhöriga som är glada att man kommer till dem och pratar, säger Petra Andreasson.