Polisen: Inga kriminella mc-gäng på Gotland

2:04 min

I dag avslutas rättegången om det grova rånet i Othem. Trots att flera av de åtalade uppger kopplingar till kriminella mc-gäng, innebär det inte att organiserad brottslighet fått fäste, säger polisen Mats Holst.

- Det är ju aldrig bra att det finns personer här som säger sig ha den kopplingen, men vi ser inga tecken på större mått av organiserad brottslighet på Gotland, säger han.

Det skulle enligt Mats Holst i så fall kunna märkas genom att folk inte skulle våga vittna, att narkotikahandeln skulle ske helt öppet eller att personer blir hotade att begå brott. Men så ser det inte ut på Gotland idag, säger Mats Holst som är chef för polisens utredningssektion på Gotland.

Kring två av de tre män som misstänks för det grova rånet i Othem, förekommer uppgifter om kopplingar till olika mc-gäng. Under rättegången har den ene av dem också uppgett att han varit med i båda klubbarna men att han nyligen ska ha gått ur den ena.

Det förekommer också uppgifter i förundersökningen om att en person som en av de åtalade haft en stor ekonomisk skuld till ska ha kopplingar till ett annat kriminellt nätverk. Enligt polisen ägnar de sig sig bland annat åt narkotikahandel, utpressning och vapenbrott. I sms till den åtalade mannen uppmanas den skuldsatte att genast betala tillbaka det han är skyldig. Och i ett avlyssnat telefonsamtal säger den åtalade mannen att det kriminella nätverket är efter honom och att mannen som påstås ha kopplingar dit ska ha hotat honom med pistol.

Mats Holst säger att det då och då dykt upp personer på Gotland som ska ha kopplingar till mc-gängen, men han tror inte att det finns något större intresse för den här typen av organisationer att verka på ön.

- Organisationerna är nog inte så jätteintresserade av Gotland. Det skulle i så fall kunna vara sommartid i restaurangbranschen. Men att verka här året runt tror jag inte är så lukrativt för dem, säger Mats Holst.