Rasul fortsätter efter 20 månader som politisk fånge

4:34 min

Rasul Jafarov är en journalist och människorättsaktivist från Azerbajdzjan. Han blev i mars frigiven efter ett år och åtta månader i fängelse för sitt människorättsarbete i landet.

– Vi visste att det kunde hända någon gång, så jag blev inte direkt chockad. Jag var förberedd på att det kunde hända när som helst. Vi brukade skoja om att när de äntligen arresterar oss så får vi tid till att läsa och sova lite, sånt som vi inte har tid med nu, säger han och skrattar.

Han har varit i frihet i mindre än en månad när vi ses på en konferensgård utanför Stockholm, där hans vän och kollega Intigam Aliyev mottog Civil Rights Defender of the Year. Intigam kunde inte närvara själv, för även om han blev frigiven i Mars precis som Rasul så är Intigams frihet inte villkorslös. Han får inte lämna Azerbajdzjan. Jag frågar hur det är, att vara aktiv och jobba i ett land där man när som helst kan bli arresterad och inlåst.

– Det är svårt att svara på den frågan. Jag tror att man liksom är mitt uppe i sitt arbete, man ser till att uppskatta sitt arbete även om man kan bli arresterad eller misshandlad, eller andra dåliga saker som kan hända. Man bara fortsätter. I mitt fall så antar jag att jag hade kunnat sluta när det blev farligt, ändra delarna av mitt arbete som upprörde makten. Kanske lämna landet och komma tillbaka när det lagt sig. Men jag ville avsluta vad jag påbörjat, och jag fortsatte ända fram tills dagen jag blev arresterad, säger han.

Vad blev ni arresterade för?

– Vi gjorde flera projekt, bland annat "art for democracy" i samband med Eurovision 2012, som alla var rätt kritiska till styret i Azerbajdzjan. Vi tror att vi blev arresterade på grund av det, för vi gjorde ju inget brottsligt. Åtalet mot oss var fabricerat och politiskt motiverat. Öppet erkände så klart inte åklagarmyndigheten att det var på grund av detta, men tittar man på åtalet så blev vi arresterade för vårt arbete som de helt enkelt bedömde som olagligt. De skapade inget nytt ur tomma intet, de presenterade i stället vårt ideella arbete som kriminellt. De framställde det på ett helt annat sätt än hur det faktiskt var, säger han.

Rasul ställer sig upp och visar med armarna hur stor cellen var, med åtta bäddar i våningssängar på inte mycket mer än tolv kvadratmeter. Där spenderade han ett år och åtta månader. Jag frågar om han blev särbehandlad, och det blev han. Men inte på ett negativt sätt. Han berättar att politiska fångar i Azerbajdzjan ofta blir negativt särbehandlade efter order från toppen, som han säger och visar med handen. Men om toppen inte ger några order är vakterna rädda för att de ska göra fel och skapa negativ publicitet, och i sin tur blir ifrågasatta av toppen. Så i stället var de i Rasuls fall särskilt försiktiga och väldigt artiga. Han säger att fängelset är vad det är, tråkigt. Väldigt, väldigt tråkigt.

Han berättar att han trots att han blivit fängslad tänker fortsätta med sitt arbete i Azerbajdzjan. Jag frågar honom om han inte är orolig att det kan hända igen, att han kanske behöver återvända till fängelset.

– Teoretiskt är det möjligt. Vi har fortfarande problem med mänskliga rättigheter så det kan hända. Men eftersom att vi just blivit frisläppta så tror jag inte att de är intresserade av att döma oss igen. Men efter lite tid, om ett år eller två, så kan så klart vad som helst hända. Om politiken i Azerbajdzjan inte förändras, om de fortsätter kränka mänskliga rättigheter, om de fortsätter förtrycket, så kan någon av oss säkert arresteras igen.

Han tillägger också att just nu verkar det inte som att den Azerbajdzjanska regeringen har några planer på att ändra sina metoder. Rasul säger att medan det är bra att han och Intigam blivit frigivna så är det inte tillräckligt. Det är inte att lösa problemet. De måste släppa alla politiska fångar. Men det kan de göra. Det är inte för sent, säger Rasul.