Stressade brevbärare försenar din post

1:51 min

För lite bemanning och pressade arbetsscheman. Så upplever flera av de brevbärare som P4 Uppland pratat med gällande deras arbetssituation. Lars Lennartsson är en av dem.

Lars Lennartsson arbetar som brevbärare i Upppsala och han känner av tidspressen:

– Så här fort går det och kommer fortsätta vara så i ungefär fem-sex timmar, det är full fart, beskriver brevbäraren Lars Lennartsson sitt arbete.

En utdelningsrunda för brevbärare beräknas ta 5,5 till 6 timmar. Men det beror helt på om man får sin ordinarie utdelningsrunda eller inte. Trots att Lars har 37 års arbetserfarenhet inom posten så är dagens runda helt ny för honom:

– Det är bara andra dagen som jag går den här utdelningsrundan, vi måste göra så för att lösa bemanningen att vi roterar lite grann och får arbetsvariation också.

Lars Lennartsson tycker dels att rundorna som brevbärarna har ansvar för är för stora, dels att postens vision om hur fort utdelningen ska gå inte stämmer överens med hur det fungerar i verklighet.

– De tror ju att det kanske går fortare än vad det gör i praktiken. Det är ju så med brevbäring att hur man än vänder och vrider på det så tar det den tid det tar, menar han.

Produktionområdeschefen för Postnord i Uppsala, Kjell Björklund om turplaneringen:

– Ibland så kanske vi inte har planerat turerna på bästa sätt. Men, vi har ju hjälpmedel där vi räknar ut hur stora turerna ska vara. Vi utgår ifrån det vi kallar för en 'normal-dag' och där vi också inkluderar reklam. Sen finns det vissa dagar som det är mer post och då försöker vi ju stärka upp, säger Kjell Björklund.

Ungefär hälften av breven kommer idag färdigsorterade, resten får brevbärarna två timmar på sig att sortera själva, något som enligt Lars Lennartsson ibland tar längre tid och då resulterar i att utdelningsrundan blir kortare och mer tidspressad:

– Då kanske man som brevbärare är tvungen att bryta sin utdelningsrunda, som då resulterar i att vissa inte kommer hinna få sin post. Idag så har jag kommit igång alldeles för sent för att hinna runt, säger han.

Kjell Björklund på Postnord i Uppsala säger att det är inget problem som han känner igen.

– Det är en bild som jag inte känner igen, att vi skulle ha kvarliggande post för att brevbäraren inte hinner runt sin tur, säger Kjell Björklund, produktionområdeschef.

Här hittar du hela vår granskning av postutdelningen.