Programtips P3

Söndag 24 april i Pira & Bråding i P3: Maria om att känna sig sviken av vuxenvärlden

Kl. 14.03-16.00.
Maria växer upp med en känsla av att vuxenvärlden gång efter gång sviker henne. Inombords växer ett hat mot samhället fram och 13 år gammal genomför hon sitt första väpnade rån. Hon hamnar tillslut på sluten ungdomsanstalt, bara 14 år gammal.

I trettonde programmet av Pira & Bråding träffar vi Maria som växer upp i en svensk småstad, hon bor i ett lugnt villaområde med sin ensamstående mamma och sina två äldre halvbröder. Utåt sett ser allt riktigt bra ut. Men när Maria är 6 år flyttar hennes äldre bröder hemifrån, hennes mamma tvingas sälja huset med stor förlust och de flyttar till ett nytt område där Maria inte känner sig riktigt hemma. Samtidigt dör hennes mormor hastigt i sviterna av en lunghinneinflammation. Inom Maria växer en förvirring och en ilska mot vuxenvärlden fram, en känsla av att känna sig sviken och övergiven.

- Jag fick mycket dödsångest, kunde inte sova på nätterna och blev väldigt rädd att mamma skulle dö. Men jag kände inte att någon lyssnade på mig. Droppen kom när en lärare skämde ut mig inför hela klassen, och berättade om mitt besök hos kuratorn jag hade varje vecka. Då skolkade jag för första gången.

Det här blir starten på en kaosartad tid för Maria. Hon skolkar allt oftare, börjar hänga med ett gäng äldre tjejer och 13 år gammal genomför Maria sitt första väpnade rån. Hon blir mer och mer aggressiv, känner sig mer och mer missförstådd och börjar tillslut även att rikta allt hat och frustration hon känner inombords mot sin egen mamma som hon börjar misshandla allvarligt, både fysiskt och psykiskt.

Bara 14 år gammal tvångsomhändertas Maria och låses in i ett år på en sluten ungdomsanstalt långt bort ifrån sitt eget hem. Och för första gången tvingas hon ta itu med sina inre känslor i en miljö där hon känner sig helt maktlös. 

Pira & Bråding i P3 med Linda Pira, söndag 14:03-16:00.