Uppvidinge

Kommun stoppar byggen för ensamkommande

1:13 min

Kommunalrådet i Uppvidinge Åke Carlson (C) varnar för att flyktingströmmen i höstas kan lura kommuner att bygga för mycket. Uppvidinge skulle enligt prognosen ta emot 50 ensamkommande flyktingbarn i år, hittills har det inte kommit ett enda.

Förra året kom 40 ensamkommande till Uppvidinge. När de slussas ut i samhället så kommer kommunen stå med tomma lägenheter som det ser ut nu.

I år har kommunen ett krav på sig att ta emot 50 ensamkommande men hittills har det inte kommit ett enda barn, och det oroar Åke Carlsson (C).

– Alla kommuner panikbygger nya bostäder. Men nu är årstakten väldig liten. Det rör sig om 1 000 till 2 000 om året nu. Och det byggs platser för 30 000 till 40 000. Så där kommer det att hända något.

Vad tror du?

– Jag tror att många kommuner kommer bli stående med tomma nya platser.

Kommer det inte fler så kan Uppvidinge kommun stå med tomma boenden vilket oroar kommunalrådet Åke Carlson (C). Därför bygger kommunen i nuläget inte några fler boenden för ensamkommande.

Enligt Sophia Öhvall Lindberg på Migrationsverkets presstjänst kom det 35 000 ensamkommande förra året. I år tror Migrationsverket att det kommer mellan 18 000 och 27 000 ensamkommande till Sverige.

– Det är som kommunalrådet säger. Jag tror det kommer någonstans mellan 20 och 40 barn per vecka till Sverige. När det var som mest i höstas var det säkert mellan 600 och 700. Det är så. Och det här måste också kommunerna följa med i.