Efter P4 Kalmars avslöjande

Migrationsverket: Vi tar uppgifterna på allvar

1:18 min

Migrationsverket säger att de följer mediebevakningen av den kritiserade företagaren i Vimmerby, som vill öppna ett nytt asylboende, trots att löner inte betalades ut till personal på det förra boendet.

Vimmerbyföretagaren Henrik Samuelsson gör ett nytt försök att starta ett asylboende i Vimmerby, trots kritiken mot hans förra asylboende där. I november stängdes Svenskt asylboende i Vimmerby efter att brandsäkerheten bedömts som för dålig.

P4 Kalmar har tidigare granskat detta boende och det framkom då att flera i personalen inte fått sin lön utbetald.

Willis Åberg är ansvarig för boendefrågan på Migrationsverket och berättar vilka krav de ställer på en entreprenör inför att ett nytt asylboende ska etableras:

– Vi köper en tjänst och i det ligger att varje entreprenör har ett arbetsgivaransvar. Om det skulle finnas saker som kommer till vår kännedom och som inte uppfylls så får vi givetvis utreda det.

Henrik Samuelssons företag Idig tänker lämna anbud i Migrationsverkets upphandling, skriver han i ett brev till Vimmerby kommun. Anbudstiden går ut i april.

Willis Åberg på Migrationsverket säger att sådant som framkommit i media uppmärksammas men inte spelar en avgörande roll vid en upphandling till ett asylboende.

– Vi tar sådant på allvar. Sedan hur vi hanterar det beror på andra myndigheter eftersom vi inte kan hantera allt. Skulle de myndigheterna komma olika typer med påbud så följer vi dem, säger han.

– Men vi kan ju inte givetvis gå på sådant som bara är från media. Men media kan var en orsak som kan få oss att titta närmre på detta.