P4 Väst kartlägger hemlösheten i Trestad

Så här bor hemlösa i Uddevalla

3:32 min

Hemlösa i Uddevalla kommun bor i väldigt nedslitna boenden. Och när P4 Väst visar bilder från boenden för socialtjänstens avdelningschef blir hon överraskad av vad de visar.

– Det var som en trasig husvagn, dålig isolering på rören så när det var kallt ute frös vattnet, det fanns ingen frys, ingen riktig spis, ingen ugn, två kokplattor. En toalett som inte var duglig, berättar Olle, som under ett tag bodde i en barack som fungerar som ett akut boende för hemlösa i Uddevalla.

Hyran för baracken är 4 030 kronor i månaden, och ingen hyresreducering trots den långa listan med brister.

I dag bor Olle på Jarlsgatan. Där finns 20 lägenheter som man hyr via socialtjänsten, alla som bor där är olika typer av missbrukare.

Fastigheten är sliten och i dåligt skick överlag, klotter, krossat glas som legat länge runt fastigheten, hål i väggar, vandaliserade dörrar och portar. 

Men det värsta är springet på folk som inte bor där säger Olle.

– Då är tillhållet i tvättstugan, det ser ut som typ Christiania därnere, stökigt, skitigt, smutsigt, målat, kladdat. De har gjort till ett litet tillhåll därnere, det bor ju folk där på nätterna, andra hemlösa. Och det pågår droghandel där också, jag har själv sett det och jag har till och med hittat sprutor på utsidan.

Johnny är en annan kille som bor på Jarlsgatan och han instämmer i Olles kritik.

–  Ja det är fylla, det är slagsmål, det är allt möjligt men det värsta är ju det här med fylla, droger och det vet du. Och sen blir det ju jävligt stökigt när det är fest och fylla hela tiden. Det sista har det ju blivit att folk dricker den här jävla spolarvätskan vet du, det är ju inte ens T-sprit längre vet du, det är spolarvätska

Det är boende som socialtjänsten säger sig ha daglig tillsyn och stöd vid. Men den tillsyn och det stöd som sägs finnas ger inte vare sig Olle eller Johnny mycket för.

– Tillsyn kallar de det, säger Johnny. De kollar om du lever men mer är det ju inte, sedan om det ligger sprutor och sådana där grejer, det skiter de i.

Att det fungerar så här illa beror på att vi som bor här antingen är vi missbrukare eller så har vi missbrukat menar Olle. 

Maria Kullander, avdelningschef på socialtjänsten i Uddevalla, håller med om att det nog kan vara så.

– Det ska ju inte vara så men det är nog en risk att det ändå blir så.

Att det pågår droghandel och allmänt stök natt som dag menar Maria Kullander är en polisiär sak, men bilderna vi visar på hur det ser ut får avdelningschefen att lova ta tag i det.

–Ja, jag ska prata med min personal angående underhåll och den biten för det kände jag inte till – att det var så mycket där som faktiskt såg ganska så sjabbigt ut. Det tycker jag var väldigt tråkigt.