Många brandturister väntas till länet även i år

2:14 min

Intresset att som turist besöka området för den stora skogsbranden här i länet är fortfarande mycket stort. Även i år kan besökare få guidning, både via bilder och filmer samt på plats i brandområdet.

Sedan i höstas kan besökare köra den så kallade "riksettan" genom Hälleskogsbrännan, naturreservatet som bildades i delar av brandområdet. Men intresset för att åka med på en guidad busstur är trots det mycket stort, säger Linn Suslin på Svartådalens Bygdeutveckling, som även i år arrangerar bussturer.

– Intresset för att ha en röst bakom historien är mycket intressantare än att bara åka och se på brända stubbar, säger Linn Suslin.

Svartådalens Bygdeutveckling planerar åtminstone tre allmänna bussturer, men det blir betydligt fler med bokade grupper som kommer med egen buss, men som vill ha en guide. Bygdeföreningen började med de arrangerade bussresorna redan förra året, mycket för att de boende i området skulle slippa en massa privatbilister runt husknuten. Nu när riksettan finns är läget ett annat och turerna välkomnas inte av alla, säger Linn Suslin.

– Det här är ju en väldigt känslig fråga och vi har ju hört röster från båda lägren, säger hon.

Men för Svartådalens Bygdeutveckling är det viktigt att ta hand om turisterna, som ju inte bara besöker den brända skogen, utan även caféer och sevärdheter i området. Det är ett sätt att värna bygden, säger Eva Holm, som jobbar med bland annat café och postservice i bygdeföreningens lokaler i Västerfärnebo.

Svartådalens Bygdeutveckling samarbetar även med bland annat Ramnäs Konferens, som sedan förra året har en stor utställning om skogsbranden. Konferenscentret var ju under branden ett nav för räddningstjänst, militärer och räddningsstab. Besökscentret Elden & Skogen öppnar igen den 13 maj och där bussturerna fokuserar på människornas berättelser, så vill Ramnäs fokusera på naturens återkomst. Därför möts besökarna av fågelsång.

– Fågelljuden försvann ju till att börja med, man blir ju så oerhört fascinerad för att djuren hittar tillbaka, säger Lena Oderstad-Andersson.

Besökscentret har även en särskilt rum som vänder sig till barn. Orsaken är enligt Lena Oderstad-Andersson att barnen är framtiden och att vi har mycket att lära för framtiden av just skogsbranden.

– Skogsbranden var ju faktiskt utifrån våra klimatförändringar, vi kommer aldrig ifrån att vi måste lära oss och det är ju barnen som ska ta över, säger hon till P4 Västmanland.