Way Out Wests presentation av Cherrie väcker kritik

3:41 min

Festivalers presentationstexter om sin lineup brukar vanligtvis inte uppröra några speciellt starka känslor. Men när artisten Cherrie presenterades på göteborgfestivalen Way Out Wests hemsida var det flera som reagerade.

I Way Out Wests text om rnb-artisten Cherrie beskrevs hennes musik bland annat såhär:

"Cherrie gör musik som känns som att möta ett gäng i en gångtunnel mitt i natten. Du knyter nävarna i fickan när dom närmar sig, hoodies uppdragna, men så är de dina allra skönaste homies och du får värsta kramen istället för stryk."

Formuleringen har fått kritik i bland annat podcasten Vad blir det för rap? och av musikskribenten Hasan Ramic. Så här reagerade han när han läste texten:

– Det är faktamässigt fel att Cherrie gör musik "som känns som att möta ett gäng i en gångtunnel mitt i natten". Hennes ena låt handlar om att hon är rädd för sin brors framtid och den andra om att vilja pussla ihop det med en kärlek. Hennes musik är allt möjligt förutom hotfull.

Hasan säger även att han tolkar texten som att skribenten inte har lyssnat på Cherries musik och att hen levt ett skyddat liv där uppdragna luvor i en gångtunnel innebär någon slags rädsla.

Joakim Skoglund är ansvarig för marknad och PR på festivalen, han säger att han har full förståelse för kritiken mot texten.

– Den borde inte ha slunkit igenom redaktörskapet vi har. Vi jobbar med och har i alla tider jobbat med en mängd olika skribenter, och har satt lite stolthet i att ha texter som varierar och inte är klassiska säljtexter. Men här har det blivit fel.

Texten är på hemsidan nu ändrad.