P4 Väst kartlägger hemlösheten i Trestad

Hemlösa i Trollhättan: Här finns stöd och hjälp

1:58 min

Sedan tio år tillbaka har Trollhättans stad arbetat hårt för att motverka problemen med hemlöshet. Varje månad sammanställer man hur många personer som är i behov av hjälp.

– Det är en tydlig politisk inriktning, att man vill veta hur det ligger till, därför sammanställer vi varje månad hur det ser, säger Said Niklund, socialchef i Trollhättan.

Det började som ett experiment för tio år sedan med att låta Verdandi ta hand om ruljangsen när det gäller akutboende för hemlösa.

Verdandi är en organisation som funnits sedan slutet av 1800-talet och som arbetar med sociala spörsmål inte minst inom missbruksproblematiken.

Rasken Andreasson basar över verksamheten i bland annat Trollhättan och är nöjd med hur det fungerar med alla instanser. 

– Man bokas här från socialtjänsten som ringer upp mig och talar om att NN nu behöver en plats och då hämtar vi på en plats i stan klockan 19. Och då ska man uppföra sig annars får man inte åka med. När man kommer hit är maten klar, man blir tilldelad sig en stuga och äter sen i matsalen här inne. Så är det middag, kaffe och sedan väljer man om man sitta kvar och kolla tv eller gå ut i sin stuga eller om man vill ha hjälp att tvätta så hjälper vi till med, ingen går utan kläder.

Akutboendet Hedeäng ligger en bit utanför Trollhättan  och består av tio små stugor med gemensamhetsutrymmen. Tio stugor med golvvärme, en dörr som går att låsa och en renbäddad säng och man tar inget betalt i form av någon hyra av den hemlöse.

– Nej, det ingår i den sociala omsorgen.

1,3 miljoner kronor årligen kostar det kommunen att låta Verdandi ta hand om Hedeäng och akutplatserna där med allt vad det innebär. Och de boende känner sig både värdefulla och omhändertagna.

Dan är en av de som bor där:

–Jag tror det är för att det är bra personal. Du blir behandlad som en människa, det låter lite underligt kanske men, man blir behandlad för den man är.