Nya sjuksköterskor får inte sommarjobba

1:41 min

I år är rekryteringen av semesterpersonal inom vården ännu tuffare än vanligt. Orsaken är Socialstyrelsens nya förbud mot att nyutexaminerade sjuksköterskor jobbar innan de fått ut sin legitimation.

De nybakade sköterskorna kan och vill jobba, men tvingas i år vänta tills alla formaliteter är klara.

Region Gävleborg kan i enskilda fall söka dispens från kravet på legitimation, men också det kan ta tid. Det konstaterar Region Gävleborgs HR-strateg Frida Lindgren som med personalbristen 2014 och 2015 i färskt minne nu försöker hitta tillräckligt med vårdpersonal för ännu en sommar:

– Det vi är mest oroliga för är att processen att få ut legitimation ska dra ut på tiden, säger Frida Lindgren.

Tidsödande handläggning

Vid Högskolan i Gävle tar ett 80-tal sjuksköterskor examen den 10 juni. De kan inte som tidigare år börja jobba bums - först ska högskolan utfärda examensbevis och sedan ska Socialstyrelsen i sin tur utfärda legitimation. Det tar tid säger Anita Nyström, praktikansvarig vid sjuksköterskeutbildningen.

– Det brukar ta mellan två och fyra veckor att få ut examensbeviset. Samtidigt vet jag att vår examensenhet alltid prioriterar handläggningen av våra sjuksköterskor, eftersom det är välkänt att de snabbt behövs ute i arbetslivet, säger Anita Nyström.

Har dina studenter redan fått jobb?

– Ja, jag tror att alla har fått jobb. Det är en otroligt stor brist på sjuksköterskor just nu!

Facket dissar morot 

Den bristen betyder att vården i sommar blir ännu mer beroende av sommarmoroten - alltså lönetillägg för den som inte tar semester. Vårdförbundets Gävleborgsordförande Anna Bergström gillar inte den moroten.

– Det är inget som vårdförbundet ställer sig bakom. Vi tycker att semesterrätten och semesterlagen, vilken ger vårdpersonalen rätt till sammanhängande sommarsemester, är något som våra medlemmar ska beakta och utnyttja, den vilan behövs, säger Anna Bergström.

Samtidigt är det svårt för arbetsgivaren Regionen att klara bemanningen i semestertid. Hur kommer det att gå sommaren 2016?

– Jag gillar inte att spekulera, men det blir inte lättare i år än vad det var 2014 och 2015. Det kommer att bli stängda vårdplatser, utflyttade semestrar och otroligt mycket övertid för våra medlemmar, säger Vårdförbundets Gävleborgsordförande Anna Bergström.

Hyrsyrra räddar semestern

Regionens HR-strateg Frida Lindgren vill däremot inte måla fan på väggen. Vi ska fixa sommaren säger hon:

– Jag är inte alls orolig för någon försämrad vårdkvalitet och när det gäller personalens arbetsmiljö gör vi allt vad vi kan för att den ska bli så bra som möjligt.

Hon utesluter inte heller möjligheten att ta till hyrsjuksköterskor från bemanningsföretag för att klara bemanningen.

– Det kan absolut förekomma, säger HR-strategen Frida Lindgren.