Riskkapitalbolag säljer företag i välfärd

2:02 min

Riskkapitalbolag lämnar välfärdssektorn och har sedan i somras till börsen inom området sålt företag som värderas till 20 miljarder kronor. Samtidigt är fler affärer på gång. Det skriver tidningen Dagens Samhälle.

Omsorgsföretaget Humana börsnoterades i mars.

– Vi har fått tillgång till en helt annan kapitalförsörjning på svenska och internationella kapitalmarknaden som möjliggör att vi kan realisera vår vision och samtidigt fått en bredare ägarbas, säger Rasmus Nerman, vd för Humana.

Och suget har varit stort för att köpa aktier i välfärdsbolag. Omsorgsföretaget Attendo noterades i november.

– Det är 30.000 privatsparare som köpt aktier i Attendo vilket är det största intresset för någon börsnotering på 15 år, säger Attendos vd Henrik Borelius. Det finns ett stort intresse för den här branschen och man vet att vård- och omsorgsbehovet växer.

Riskkapitalbolag står som säljare av välfärdsföretag som Attendo, Humana och Capio, samtliga med 12.000-15.000 anställda. Samtliga börsintroducerade sedan i somras.

Försäljningarna har kunnat ske efter att den infekterade diskussionen om vinster i välfärden har dämpats.

Tidningen Dagens Samhälle skriver om ytterligare ett par tre större bolag som eventuellt noteras inom kort. Exempelvis Academedia och Team Olivia. Även dessa med riskkapitalbolag som säljare - varifrån intresset alltså tycks svalnat rejält för investeringar i sektorn.

– Jag tror att kanske inte tåget har gått men man blickar nog mot andra branscher nu. Vi har idag fyra- fem stora koncerner i Sverige inom egentligen alla stora omsorgssegmenten såväl som sjukvården och även skolan, säger Rasmus Nerman på Humana.

Professor Per Strömberg vid Handelshögskolan i Stockholm, tror att riskkapitalbolag under nästa år inte alls finns kvar som ägare till välfärdsbolag. Så långt tror dock inte Humanas Rasmus Nerman att det går. Tvärtom kan han tänka sig att helt nya riskkapitalaktörer ger sig in i välfärdssektorn i landet:

– På sikt tror jag inte det är omöjligt, vi har sett nu ett första steg i omvandlingen av svensk välfärd. Jag tror i och för sig inte vi kommer få se några större strukturaffärer det närmaste året, men om några år är det inte omöjligt.