Skadad strand på Ekstakusten ska räddas

3:02 min

Stora mängder grus från strandvallarna har schaktas bort från Ekstakustens naturreservat. Därför inför länsstyrelsen nu totalstopp mot att ta grus från stranden.

- Det är väldigt fult på stranden, beskriver Magnus Martinsson som är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

Ett flera hundra meter långt område som är tio meter brett har grävts ur en meter ner och schaktas bort. Åtskilliga hundra kubikmeter grus beräknas ha försvunnit.

- Det ser bitvis ut som en industriarbetsplats, så nu har vi på länsstyrelsen beslutat att förbjuda all form av täktverksamhet

Tidigare har det varit tillåtet att ta små mängder grus från Ekstakusten, regler som idag anses föråldrade. 

- Man har haft rätt att ta av stranden som havet årligen kastar upp, men inte det grus som ligger ovanför, berättar Magnus Martinsson, som tror att man på den tiden som reglerna infördes inte trodde att det skulle påverka naturreservatet.

De regler som gällt på Ekstakusten finns inte i något annat naturreservat på Gotland. Från och med igår upphörde också dessa regler att gälla i och med att länsstyrelsen införde ett omedelbart stopp mot att ta grus från Ekstakusten. Föreskrifterna för Ekstakustens naturreservat ska nu göras om, så att naturen får det skydd som behövs.