Lycksele

Ny skidutbildning hotar Lycksele

1:20 min

Skidgymnasiet i Lycksele får konkurrens när Dragonskolan i Umeå startar sin utbildning i höst. 

Cathrine Engman är lärare på skidgymnasiet i Lycksele och hon tycker inte att utbildningen i Umeå är jämförbar med deras.

– Det jag blir ledsen över är att man jämför inte samma typer av verksamheter. Står det skidgymnasium så är det precis likadant. Men i mina ögon så är det inte riktigt det, säger hon.

Lycksele har en lång tradition av att bedriva en elitsatsande verksamhet och utbildningen är dessutom NIU-klassad, nationell idrottsutbildning. Det innebär att de har tre heltidsanställda lärare och att de får ta in elever som kommer från andra län än Västerbotten. På utbildningen som ska starta i Umeå kommer en skidlärare endast finnas tillgänglig på 20 procent. 

Dragonskolan sökte inför 2017 till att bli en nationell idrottsutbildning men fick då nej av svenska skidförbundet som bestämmer vilka utbildningar som ska få bli NIU-klassade. Men än har man inte gett upp hoppet om att lyckas och år 2018 ska de göra ett nytt försök.

– Vi kommer söka igen och hoppas att vi kan få till ett NIU på ett par års sikt. Om det finns ungdomar från Umeå som inte vill flytta och gå kvar här så ska vi naturligtvis erbjuda de ett bra alternativ, säger Henrik Ragnvaldsson, rektor på Dragonskolans Elitgymnasium.