Spänt läge i Nagorno-Karabach

1:51 min

Våldsamheterna runt den azeriska utbrytarrepubliken Nagorno-Karabach ser ut att ha avtagit sedan eldupphöret i tisdags, men det är en segdragen konflikt som aldrig riktigt verkar ta slut.

I områdena där bomberna föll förra helgen, är oron och krigströttheten stor.

Elmira Bagiryan står framför en bil fullpackad med möbler, väskor och mattor, i byn Talish i norra Nagorno-Karabach.

– Jag och min dotter gömde oss i ett hörn av huset och såg allting förstöras. Husväggen fick ett massivt hål, sedan föll den över oss, vi flydde ned i källaren, berättar hon för Reuters.

De tillbringade tre dygn i källaren, efter att våldsamma strider brutit ut mellan armeniska soldater och trupper från Azerbajdzjan i den omstridda regionen. Det är de värsta sammandrabbningarna på 20 år och över 70 personer uppges ha dödats. Bilder från området visar förstörda hus, kratrar i marken och stor militär närvaro.

Nagorno-Karabach har inte erkänts av omvärlden och tillhör officiellt Azerbajdzjan. Men majoriteten av befolkningen är armenier och i praktiken är regionen självstyrande, med en egen armé och materiellt stöd från Armenien. De två grannstaterna Armenien och Azerbajdzjan har stridit om området i flera omgångar. Mellan 1991 och 94 pågick ett krig mellan länderna där runt 30 000 människor dödades.

Rädslan för att den senaste tidens upptrappning ska utlösa en större konflikt är därför stor, inte minst eftersom Ryssland och Turkiet stödjer varsin sida i konflikten. Elmira Bagiryan lämnade byn strax efter intervjun. Och i en stad på den azeriska sidan, nära Nagorno Karabach, blir en av invånarna upprörd när reportern frågar om det inte är bra med eldupphör, så att sidorna får tid att förhandla?

– Det har gått 23 år sedan den första vapenvilan. Kom inte här med uttalanden om eldupphör. Hur ska vi fortsätta leva såhär? frågar han retoriskt.

Han sätter inget hopp till de internationella medlingsförsöken i konflikten.  

– Även om jag skulle ge mig av till ett annat land och bo där i tio år, så kommer allt ändå vara likadant när jag kommer tillbaka.