Ny telefonkampanj: Svenskar tipsar världen om Sverige

1:44 min

Vem som helst i världen kan ringa till "The Swedish number" för att få prata med en svensk privatperson om Sverige. Hittills har över 5.000 slagit numret.

– Niklas from Sweden talking. Do you speak English?

Niklas är en av 2 500 personer i Sverige som anmält intresse för att bli så kallade "Sverigeambassadörer". När någon ringer till "the Swedish number" från utlandet kopplas samtalet till en av de här ambassadörerna, slumpvis. Och samtalen kan handla om allt möjligt, berättar Jenny Engström som är kommunikationsansvarig på Svenska Turistföreningen. Hon har själv tagit emot flera samtal.

- Det har varit frågor om hur man studerar i Sverige, om vilka som är de bästa uteställena i Göteborg. Det har varit var jag kan uppleva norrsken. Så det är högt och lågt, säger Jenny Engström.

Syftet med kampanjen är att locka fler människor till Sverige, och på det här sättet ska alla i landet kunna bidra till det genom att ge sina bästa tips om Sverige.

På eftermiddagen idag, ett drygt dygn efter att kampanjen sjösattes, hade över 5 000 personer ringt. Tre av tio hade ringt från USA, men ännu fler, fyra av tio, ringde Sverige från Turkiet.

- Igår eftermiddag ringde det nästan bara folk från Turkiet. Då visade det sig att en av deras största YouTube-stjärnor hade tipsat om det här. Nu under natten har väldigt många amerikanare ringt. Men jag såg att vårt tretusende samtal var från Nigeria, så det är från hela världen säger Jenny Engström, kommunikationsansvarig på Svenska Turistföreningen.