Arbetsförmedlingen kritisk till regeringens lagförslag

1:33 min

Arbetsförmedlingen är kritisk till regeringens lagförslag om att bara ge permanent uppehållstillstånd till de som har en anställning, och annars ettåriga uppehållstillstånd till majoriteten nyanlända.


Jeanette Magnusson som ansvarar för etableringen av nyanlända på arbetsförmedlingen i Gävle är orolig för att regionen kan komma att förlora kompetens inom de yrken som regionen har brist på.

- De som har höga utbildningar där vi har ett utbildningsbehov, där arbetsgivare och företag vill rekrytera, förlorar vi till enklare arbeten. Och vi vet att vi står inför en brist på lärare, av läkare, av legitimationsyrken inom vården överhuvudtaget och de personerna förlorar vi till enklare arbeten - som många andra skulle behöva, både nyanlända och svenskar, säger hon.

Men socialdemokraten Raimo Pärssinen, socialdemokratisk riksdagsledamot från Gävle, är inte orolig för de nyanlända med hög utbildning även om han är medveten om de problem i etableringen som kan uppstå med kortare uppehållstillstånd.

Det å andra sidan är inte syftet med lagförslaget, förklarar Raimo Pärssinen.

- Jag är inte så bekymrad över de läkare som kommer hit. De har ju verkligen sin arbetsmarknad klar. Man gör snabbspår för läkare och så vidare så man är väl omhändertagen på det sättet. Själva tillfälliga uppehållstillståndet som man har infört nu det är ju inte infört för att förbättra etableringen, det kan jag ju säga men det är ju en överenskommelse som har gjorts mellan sex olika partier där man ger och tar, säger han.