UD gav Saudiarabien underhandsbesked om uppsagda vapenavtalet

1:51 min

Utrikesminister Margot Wallström bekräftar nu för första gången att Saudiarabien visste att Sverige var på väg att bryta det kontroversiella vapenavtalet tidigare än vad som hittills varit känt. Till Ekot säger Wallström att saudierna kände till det när hon hindrades från att hålla ett tal på Arabförbundets möte i Kairo.

– Saudiarabien har ju kunnat följa den här frågan under många år nu. Sedan så förekom det ungefär 7000 artiklar under den tid då ärendet bereddes. Så jag tror att de var fullt förmögna att kunna se vartåt det lutade och hur vinden blåste. Och vi höll dem förstås informerade också,säger utrikesminister Margot Wallström.

När du säger att ni höll dem informerade, betyder det att ni via de diplomatiska kanalerna signalerade att ni skulle möjligen landa i att säga upp det?

– Ja, säger Margot Wallström.

Det uteblivna talet i Kairo blev det synliga startskottet till den allvarliga diplomatiska krisen, där bland annat Saudiarabien tog hem sin ambassadör och slutade utfärda affärsvisum till svenskar.

Då, för ett år sedan, var regeringens officiella budskap att Margot Wallströms tal stoppades på grund av att utrikesministern kritiserat det saudiska rättssystemet. 

Flera anonyma uppgiftslämnare med insyn hävdade däremot att orsaken till krisen var att Saudiarabien fått ett underhandsbesked att Sverige skulle säga upp det kontroversiella vapenavtalet med landet. 

Hittills har UD inte velat kommentera vilka kontakter Sverige haft med saudierna om vapenavtalet och vad som möjligen sagts.

Men nu bekräftar alltså utrikesministern att Saudiarabien hade fått ett underhandsbesked. 

– Det hör ju till god ton om vi har ett avtal av det här slaget så flaggar vi, precis som vi gjorde till och med när vi tog beslutet att erkänna Palestina. Vi säger till i förväg, det tillhör goda diplomatiska relationer med länder, säger Margot Wallström. 

Så när du var i Kairo och talet stoppades, då visste de om att Sverige skulle säga upp avtalet?

– De hade kunskap om vartåt vinden blåste och vad de hade att vänta.

Betyder det ja?

Ja, alltså, vi hade haft överläggningar med dem om vad de hade att vänta av regeringsöverläggningarna, säger utrikesminister Margot Wallström.