Hög tid att söka bygglov för sommarens projekt

3:03 min

På sommaren och semestern är det många som vill passa på att förverkliga sina byggdrömmar. Flera kommuner uppmanar nu därför folk att vara ut i god tid med sina bygglovsansökningar. 

– När solen tittar fram så brukar den kreativa ådran hos folk vakna till liv och då brukar alla vilja söka bygglov, säger Martin Clarstedt, miljö- och byggchef i Rättviks kommun.

Han menar att folk lätt glömmer bort att söka bygglov för sina projekt och sedan gör det i sista stund och då kan det bli problem.

– Vill man vara säker på att kunna bygga i sommar är det viktigt att man är ute i god tid.

Upp till 10 veckor kan det ta att få bygglov i Rättvik till sommaren säger Martin Clarstedt, det är något längre än normalt.

Även Avesta kommun uppmanar nu folk att ansöka om bygglov i god tid eftersom handläggningstiderna kan bli längre än normalt när många söker nu på våren. I Säter har handläggarna kvällsöppet vissa dagar för att svara på säterbornas byggfrågor.

En som planerar att fixa med sommarhuset utanför Avesta i sommar är Sofia Storsved men bygglov har hon inte tänkt att söka.

– Det är bara tankar än så länge, det är inomhus vi ska fixa i sommar. Men jag ska höra med kommunen hur de har det och vad som krävs för att få bygglov.