Region Skåne

Politisk strid om försäljning av vindkraftverk

1:36 min

Moderaterna vill att Region Skåne säljer sina sex vindkraftverk i Småland till Linköpings kommun. Regionen har ägt vindkraftverken sedan i januari, och Moderaterna var själva med och beslutade om inköpet under styret med femklövern.

– Vi tycker att det är lämpligt att börja förhandla med dem om försäljning, så att vi kan förstärka vår ekonomi, säger regionrådet Carl Johan Sonesson (M).

Men ni var själva med och beslutade om de här vindkraftverken?

– Ja, det stämmer, och vi har nu varit med och sett till att det finns lite mer vindkraftsenergi i Sverige, men det betyder inte att man måste äga det för all evinnerlighet. Man ska också vara ärlig och säga att vi satt i en femklöver med Miljöpartiet, och det var Miljöpartiets krav att vi skulle köpa de här vindkraftverken.

Även om Moderaternas förslag verkade komma som en överraskning för de andra allianspartierna, så lutar det åt att de kommer att stötta Moderaternas förslag. Även Sverigedemokraterna tänker rösta för en försäljning.

Däremot är Miljöpartiet som väntat mycket kritiskt mot Moderaternas förslag.

– Det är märkligt utifrån att de faktiskt har bifallit det tidigare, och att det faktiskt låg i linje med den förra regeringens klimatpolitik, som sa att kommuner och regionen skulle nå klimatmålen, så det är förvånande, säger regionrådet Anders Åkesson (MP).

De erkänner i dag att det här var en eftergift till Miljöpartiet. Hur känns det?

– Det var spännande, för det var faktiskt en lång utredning, där vi gemensamt diskuterade de ekonomiska villkor som fanns, och där vi såg att vi tjänade pengar på det. Det var grundvalen för att Pia Kinhult och Carl Johan Sonesson ställde sig bakom det. Det var inte klimatmålen, som var det som var det viktiga för oss.

Regionstyrelsen kommer sannolikt besluta att ärendet ska beredas och återkomma till regionstyrelsen vid senare möte.