Uefa lägger ned utredning om rasistiska påhopp

Rosengård-spelarna Marta och Gaëlle Enganamouit utsattes för rasistiska påhopp i Champions League-kvartsfinalen borta mot Frankfurt. Uefa skulle utreda detta men meddelar nu på sin hemsida att utredningen läggs ned.

Ropen från läktarplats blev så tydliga i den andra halvleken av kvartsfinalreturen i Champions League mellan Rosengård och Frankfurt att domaren Carina Vitulano gick fram och pratade med matchdelegaten för att få stopp på ropen från läktaren.

– Jag är väldigt glad att domaren blåste av för att markera att sådant inte hör hemma inom sporten. Hela laget står bakom det, sade Rosengårds Emma Berglund till P4 Malmöhus. 

Rosengårds vd Klas Tjebbes tryckte på Uefa att starta en utredning, vilket också gjordes.

– Om man kan ha synpunkter på att flaggorna hänger i fel ordning på en match så måste man rimligen se mycket allvarligt på det som Uefa själva står för ”no to racism” och att de ska stå för respekt, sade Tjebbes till Radiosporten.

Men efter en vecka väljer nu Uefa att lägga ner den utredningen.
På deras hemsida skriver de endast att deras etiska kommitté, valt att avsluta utredningen inte varför.

– Vi tackar Uefa för deras samarbete med att klargöra de exakta omständigheterna i ärendet och att ett snabbt beslut togs så vi kan avsluta detta, säger Frankfurts manager Siegfried Dietrich enligt tyska tidningen rp.de.