Dokumentärserien "Född 2010" - familjeliv i femton år

10 min

Nu kommer säsong två av dokumentärserien "Född 2010" i SVT, fem timslånga program som skildrar nio sinsemellan mycket olika familjer, spridda över Sverige. Nu handlar det om barnens andra till femte år i livet, om deras vardag med syskonbråk, och förskolestarter men också om sjukdom. Livet helt enkelt.

Nyhetsinslaget i Kulturnytt hittar ni längst ner i artikeln!

"Född 2010" är en satsning lite i samma anda som Rainer Hartlebs Jordbrosvit, men med fokus på familjeliv. Även om barnen i serien i takt med att de växer får allt fler repliker. Under totalt femton år kommer filmarna Martina Iverus och Åse Fougner att följa dessa familjer och fortsätta dokumentera deras vardag. Alla inblandade har alltså bokat in femton år av sina liv för detta projekt, "Född 2010".

Hilmas familj bor i en liten by i Sörmland och jag träffar henne och  föräldrarna - Malin och Jon-Kristian - vid trädgårdsbordet bredvid studsmattan utanför Järna. Hilma själv ligger lite lågt. Men första säsongen av serien visade när hon föddes i stearinljusens sken hemma i huset. Det känns speciellt att ses i verkligheten när jag liksom fått smygtitta på deras liv genom serien. Vardagen med sammanlagt fem barn kan vara ganska intensiv, i något avsnitt talar Malin om en bottenlös trötthet, men lugnet verkar ha lagt sig nu och minstingen har hunnit fylla sex.

Det känns nästan heligt att få ta del av de här nio familjernas liv. Det är ofattbart generöst att dela med sig av sitt allra mest privata liv under femton år. I första säsongen föddes nio barn och flera av förlossningarna dokumenterades av filmarna Martina Iverus och Åse Fougner. När familjen i Järna skulle få sitt femte barn hoppades pappa Jon-Kristian i smyg på att Åse inte skulle hinna fram.

Jon-Kristian som är pappa till Hilma hade alltså lite ambivalenta känslor inför att få femte barnets födelse dokumenterad av SVT. Men "Född 2010" är inte en svensk variant av The Truman show, filmen där huvudpersonen Truman spelad av Jim Carrey, föds i direktsändning. Och vars liv sedan bara består av skådespelare och kulisser. Han själv lyckligt eller olyckligt ovetande om arrangemanget.

För trots att jätteprojektet "Född 2010" skildrar nio familjer under femton års tid, så är antalet filmdagar per familj inte så stort. Cirka åtta dagar per år blir det totalt, berättar filmaren Åse Fougner. Hon berättar också att det faktum att SVT låtit det gå fyra år mellan första och andra säsongen av "Född 2010", är ett rent etiskt ställningstagande för att undvika att barnen växer upp i TV-rutan. Tiden och livet gör också att mycket hinner hända. Och att programmet på sitt lågintensiva vis kommer att bli en del av både familjernas och filmarna Åse Fougner och Martina Iverus liv, är nog ändå ett faktum.

FAKTA: 

Första avsnittet av "Född 2010", säsong 2 sänds 12 april kl 21 i SVT1. Den första säsongen går att se på SVT play.

Musiken i serien är gjord av Oscar Danielsson, låten heter ”Besvärjelse” med text av Hanna Hedlund.