Dalakommuner stänger daglig verksamhet för funktionshindrade

2:58 min

Många av Dalarnas kommuner stänger dagverksamheten för personer med viss funktionsnedsättning under sommarsemestern. Jättedåligt, tycker Per Hanses i Falun, vars dotter går i sådan verksamhet.

– Hon och hennes kompisar är väldigt rutinbundna, och när man då tar bort den fasta punkten för dem så kan det bli stora problem, säger Per Hanses.

Orsaken till att kommunen stänger är att det är så många av de som går på daglig verksamhet som själva vill vara lediga, säger enhetschefen Lena Göransson.

– Då blir det väldigt få eller inga alls i varje verksamhet. Det är bara runt tio personer som vill jobba hela sommaren, säger hon.

I Falun jobbar ungefär 180 personer i daglig verksamhet. En av dem är Dan Boberg, och han ser fram emot att få vara ledig fyra veckor i sommar.

– Ja, jag tycker att när man har jobbat hårt en viss tid så är det skönt att få ha sin ledighet, säger han.

Kenneth Lindgren, som jobbar i en annan dagverksamhet, längtar också efter semester.

– Ja. Då får jag sova hur länge jag vill! säger han.

Men Per Hanses är starkt kritisk till sommarstängningen. Han är inte bara anhörig utan även kontaktperson för RBU Dalarna, föreningen för rörelsehindrade barn och ungdomar, och han ifrågasätter om kommunerna verkligen får stänga dagverksamheten.

– Om en del vill ha semester, kan de ta det ändå. Men kommunerna kan absolut inte stänga det här – varken moraliskt eller lagligt, säger Per Hanses.

– Det finns ju ingenting i lagstiftningen som säger att vi inte får stänga daglig verksamhet under semestern, svarar Tina Lans, sektionschef för LSS i Falu kommun.