Aktieägare mycket kritiska till Nordea

1:20 min

Det kan behövas en upprensning i Nordeas ledning, det säger stora aktieägare till Ekot.
Nordea har fortfarande inte lagt alla korten på bordet, tycker Carina Lundberg Markow, chef för ägarfrågor på Folksam.

– Nu säger Nordea att man kollar på detta för att se om det skett felaktigheter, men jag tycker att man redan kan säga att det är bevisat att vissa saker skett som inte är okej, säger Carina Lundberg Markow, som är chef för ägarfrågor på Folksam.

Det gäller bland annat mejlkorrespondans där personer från Nordea begär att få bakdatera protokoll efter att det visat sig att en av brevlådeföretagens målvakter är död sen flera år tillbaka.

– Den typen av konkreta uppgifter som är dokumenterade är det inget att snacka om, utan det är bara att erkänna att man har gjort fel, säger Carina Lundberg Markow.

En annan av Nordeas stora ägare , Alecta, säger att det nu är så "mycket information om Nordea som måste processas" att Alecta i nuläget inte kan kommentera om bolaget har förtroende för Nordeas ledning.

Tidigare i veckan meddelade också Finansinspektionen att myndigheten ska granska Nordea för att se om banken har brustit när det gäller att förebygga penningtvätt.

Carina Lundberg Markow från Folksam är inte säker på att hon tycker att Nordea överhuvudtaget borde göra affärer med brevlådeföretag.

– Det är ytterst tveksam, det borde man fundera över inom Nordea.

Och hon utesluter inte att det kan behövas en upprensning i Nordeas ledning.

– Man borde titta väldigt noggrant vilka som har varit involverade i den här hanteringen, säger Carina Lundberg Markow, chef för ägarfrågor på Folksam.