Äntligen får vi se Hamlet i Sverige - som opera...

2:56 min

Äntligen har Shakespeares Hamlet fått sin Sverigepremiär! Men det här handlar om operan Hamlet, som fransmannen Ambroise Thomas skrev 1868 efter Shakespeares pjäs.

I helgen var det Sverigepremiär för den här operan i storformat och de som valt att uppmärksamma minnet av författarens död för 400 år sedan är Göteborgsoperan.

Je suis Hamlet - Jag är Hamlet

Det är rent märkligt - men inte förvånande - att det är svensk premiär på den här franska operan först nu. De senaste 50 åren, om inte mer, har de italienska och kanske i synnerhet de tyska operorna uppskattats mer i Sverige.

Men just därför är det både underhållande attraktivt och bitvis besynnerligt att höra och se Hamlet. Det låter som så otroligt mycket annat - vi hör verkligen hur många inspirerats av Thomas på samma sätt som han själv var mitt i musiklivet och tog intryck av andra. Samtidigt finns det en dramaturgi, en disposition, att förvånas över. Enkelt uttryckt är vi vana vid Wagners långsamhet eller Verdis explosivitet, men här får vi något mitt i emellan. Plötsligt stannar allt upp och en scen får ta oproportionerligt lång tid på sig. Förbryllande och spännande.

Men det är Shakespeares Hamlet vi ser, även om man i en opera måste reducera en hel del. Hamlet är prins av Danmark, är förrådd av farbrodern och modern Gertrud och har en förvirrad förälskelse med Ofelia. Thomas version av Hamlet är mera av ett 'makt genom kärlek-drama' än ett 'politiskt och filosofiskt' som pjäsen mera vetter åt.

Det å andra sidan betyder att Gertrud och Ofelia får större betydelse här. Inte mig emot.

Ofelia och Hamlet - Ditte Höjgaard Andersen och Thomas Oliemans - övertygar. Hennes koloraturröst är liten men svindlande och hans sångparti gigantiskt men drabbande. Henrik Schaefer leder en klangrik orkester men det finns viss inexakhet här och var under kvällen. Inte mycket men -

I Stephen Langridges regi har det historiska Danmark blivit ett extremt nutida fulsnyggt land med "politibetjenter" och rödvita flaggor, här är det röntgenkontroller inför kungabesök, minnesblommor och ljus på gator och torg, dödgrävarna är obducenter och här ser vi Hamlets far, vålnaden, genom övervakningskameror först.

Det blir tydligt - ingen kan missa vad som händer eller varför. Men det betyder också att regin tagit bort ännu mer av mystiken än vad Thomas opera redan gjort. Det blir intressant, fast... en Hamlet utan grubblerier - är inte det en motsägelse?

Ambroise Thomas skrev två olika slut till Hamlet. I Parisslutet, som han gjorde först, blir Hamlet krönt till kung efter att ha dödat sin styvfar. I Londonslutet, dödar han styvfadern, men tar sedan livet av sig i förtvivlan över Ofelias död. Göteborgsoperan spelar de olika sluten varannan gång. På premiären spelade man Parisversionen. 

Ambroise Thomas opera Hamlet sändes direkt i grannkanalen P2 - Opera i P2 - och finns för efterlyssning under 30 dagar.

I kommande P1 Kultur, kring den 23 april, den exakta dagen för 400-års minnet av Shakespeares död, kommer redaktionen på olika sätt tala mer om författaren. Per Feltzin, bland andra, gör en exposé över de många operor som bygger på dramatik av Shakespeare.