Ny regering på plats i Island

1:52 min

Idag fick Island formellt en ny regering. Det är en följd av de nyligen avslöjade Panamadokumenten. Ministrar medger nu att bilden av Island har påverkats av de senaste dagarnas politiska kaos. Samtidigt fortsätter islänningar att högljutt protestera mot regeringen.

Vid ett möte hos presidenten avgick idag statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Han har fått våldsam kritik de senaste dagarna efter avslöjandet att hans familj har gömt undan pengar i skatteparadis.

Utanför presidentens residens stod några dussin demonstranter. De bankade på stekpannor och skanderade "Bort med skurkarna", riktat mot regeringen.

Inne hos presidenten tillträdde den nygamla regeringen, med Sigurður Ingi Jóhannsson som ny statsminister, efter flera dagar av politiskt kaos här i Island.

– Självklart är de här händelserna inte positiva för vår nation, medger utbildningsminister Illugi Gunnarsson.

Men industri- och handelsminister Ragnheiður Elín Árnadóttir vill gärna tona ner problemet.

– Jag tycker att vi har en kris på halsen som vi har löst med isländska folkets intresse för ögonen.

En del människor anser att det här är pinsamt för ert land. Vad säger du om det?

– Jag håller inte alls med, säger industri- och handelsministern.

Den enda nya ministern av de tio i regeringen är Lilja Alfreðsdóttir, som blir ny utrikesminister trots att hon helt saknar erfarenhet av politik på den här nivån. Hon ska nu försöka förbättra omvärldens något skamfilade bild av Island och dess ledarskap.

– Bilden av landet måste vi arbeta med. Vi måste presentera vad som har skett i vårt land. Detta blir min första uppgift som utrikesminister, och jag har redan börjat arbeta med den, säger Lilja Alfreðsdóttir till Ekot.