Panamadokumenten

Cameron medger vinst via skatteparadis

1:25 min

Storbritanniens premiärminister David Cameron medger att han har tjänat pengar på sin fars tillgångar i skatteparadis. Men han säger att allt har gått rätt till.

Den brittiske premiärministern har haft andelar i fadern Ian Camerons fond Blairmore Holdings som varit verksamma på Bahamas.

Ian Cameron är en av de tiotusentals namn som förekommer i Panamadokumenten som kund till advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama.

I ett uttalande medger David Cameron att han sålde sitt aktieinnehav i fonden för över 30 000 pund (motsvarande 345 000 kronor) bara månader innan han tillträdde som premiärminister 2010.

Och hans uttalande kommer efter några dagar med hårt tryck.

– Det är stor dramatik i Storbritannien. Alla medier toppar med det här just nu, säger Staffan Sonning, Sveriges Radios korrespondent i London.

Samtidigt är problemet kanske just att uttalandet kommer så sent.

– David Cameron har slingrat sig kring det här och berättat flera versioner innan han nu berättat sanningen. Och det är det snarare än hur sanningen ser ut som kan bli ett problem för honom, säger Staffan Sonning.

För lag och moral är inte samma sak.

– Men är det någon som måste följa lag och moral lika strikt så är det just politiker, säger Staffan Sonning.

Speciellt intressant är nu om det här kan påverka Camerons ställning i debatten om huruvida Storbritannien ska stanna i EU eller inte.

– Han är den starkaste ledaren i kampanjen för att Storbritannien ska stanna i EU, så det finns en risk, eller möjlighet, att det här kommer att påverka folkomröstningen, säger Staffan Sonning.

Det var i en intervju i den brittiska tv-kanalen ITV som David Cameron berättade att han sålde sin andel i den fond han ägde fyra månader innan han blev primärminister och flyttade in på Downing Street.

Cameron säger att han och hustrun Samanthas andelar köptes för 12 497 pund och såldes för 31 500 pund i januari 2010. Vinsten var 19 003 pund. Cameron vidhåller i tv-intervjun att han deklarerat utdelningar och betalat full inkomstskatt.

Cameron försvarar också investeringsfonden som hans far upprättade och säger att syftet inte hade varit att undvika skatt, utan att slippa krångliga valutaregler.

Fadern Ian Cameron grundade Blairmore Holdings på 1980-talet. Den är uppkallad efter familjegodset men opererade på Bahamas och har aldrig betalat skatt i Storbritannien.

David Cameron poängterar att han inte har något att dölja.

– Jag ska vara så öppen jag kan om det förflutna, nutiden och om framtiden, eftersom ärligt talat, jag har ingenting att dölja. Jag är stolt över min far och det han uträttade, den affärsverksamhet han byggde upp och allt det andra, säger Cameron.

Det var i samband med uppdagandet av den så kallade Panamaläckan som det visade sig att Ian Cameron hittats bland de tiotusentals kunderna till advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama.

Premiärministern lät i tisdags meddela att han och hans familj inte kommer att tjäna några pengar från tillgångar i skatteparadis, inte heller i framtiden.

– Det finns inga fonder eller tillgångar i skatteparadis som premiärministern, fru Cameron eller deras barn kommer att tjäna några pengar från i framtiden, sade en talesperson för Cameron enligt Reuters då.

Uppmärksamheten kring avslöjandet har väckt frågor från oppositionen om den konservativa regeringens engagemang i att bekämpa skatteflykt.

Men Mikael Sundström, statsvetare vid Lunds universitet och expert på brittisk politik, bedömer att avslöjande inte kommer att innebära några dramatiska konsekvenser för Cameron.

– Det kommer att blåsa ett par dagar nu, men blåsa över. Men det blir nog värt att se nästa frågestund i underhuset. Inte ens Labourledaren Jeremy Corbyn kommer väl att missa chansen att hugga i kniven. Han har inte varit särskilt skicklig att ta vara på sådana möjligheter hittills, säger Mikael Sundström till TT.

Uppmärksamheten kring Camerons tidigare intressen i skatteparadis kommer att sväljas av den mycket hetare EU-frågan, tror han.

– Där har inte det här någon omedelbar koppling, säger Mikael Sundström. Motståndarkampanjen kan peka ut Cameron som lögnare, men mycket mer än så tror jag inte att det blir. Jag tror inte att folk byter uppfattning i EU-frågan, den splittrar på ett annat sätt.

– Det blir lite roliga rubriker i de brittiska tidningarna i morgon och just det kan man tycka är riktigt dåligt. De brittiska politikerna brukar vara rätt bra på att hantera medierna, eftersom de har så tuffa medier. Det förvånar mig att Cameron inte redan i tisdags väntade sig att resten skulle komma.