Jokkmokk/Trondheim

Världsåkaren testar gränserna i Nordenskiöldsloppet

I år har han tagit dubbeln. Vunnit både Sveriges största lopp, Vasaloppet, och Norges största långlopp Birkebeiner. Nu kommer John Kristian Dahl till Jokkmokk som en av favoriterna till att ta hem Nordenskiöldsloppet. "Jag kämpar först och främst mot mig själv och den här utmaningen."

John Kristian Dahl (35) är uppvuxen i Kirkenes i nordligaste Norge. Idag bor tvåbarnsfadern i Trondheim med familjen. För tre år sedan bytte han från sprint till långlopp, trots att han hade flera pallplatser i världscupen på meritlistan.

I år har han istället etablerat sig i toppen av långloppscupen Ski Classics där han slutade trea.

 – Jag brinner för skidåkning, jag tränar varje dag, jag tycker det är roligt att åka skidor, utvecklas och hitta nya utmaningar.

Han tränar normalmängder när det kommer till elitskidåkare, 850 timmar årligen.

 – Det är nog inte hur mycket man tränar men mer hur man tränar i kombination med vila. Skidåkning är mitt liv, det är ett bra jobb och jag har många kompisar. Men för att vara i världseliten måste man vara toppmotiverad och det får man när man har mål och roligt på jobbet, berättar Dahl.

Det 20 mil långa Nordenskiöldsloppet på söndag blir en ny utmaning för John Kristian Dahl. Tills nu är det längsta tävlingsloppet han åkt 9,5 mil. Men han har kört åttatimmars träningspass på rullskidor berättar han. Då kom han 14 mil. Nu räknar han med att en rimlig segertid i Nordenskiöldsloppet ligger på tio timmar om det är bra före.

 – Det lär gå snabbt i början av loppet då det kan vara hårdare och bättre glid, säger han.

Och att han har kapacitet för att vara i toppen visar resultaten från föregående helg. Då han åkte två långlopp och blev tvåa både i Årefjällsloppet och flyktingloppet. Totalt var de två loppen halva sträckan han ska åka på söndag. Och han ser fram emot utmaningen:

 – Det är klart att under exempelvis ett Vasalopp har man både tunga och lätta stunder. Det här lär väl bli en dimension till, det hade vart artigt att möta väggen och komma igenom det, lära sig något av det, att klara gränser man inte gjort förr. Då hade man kunna komma till Vasaloppet nästa år och tänka att det här är väldigt kort, det triggar mig, säger Jon Kristian Dahl.

Vad har du för mål?

 – Jag hoppas kunna vara med och kämpa där uppe. Man vet inte hur kroppen reagerar. Jag är nog nöjd även med en fjärdeplats om jag känner att jag har gjort allt jag kunnat.

Nordenskiöldsloppet följer du bäst här på vår sajt samt på sverigesradio.se. Vi lägger upp bilder och mellantider löpande under dagen, samt liverapporterar längs med banan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio