Sundhages nya startspelare: ”Skitkul såklart, det är jättestort”

1:35 min

Både Pauline Hammarlund och Jonna Andersson gör sina första landskamper från start när Sverige spelar borta mot Slovakien i EM-kvalet på fredagen.

– Skitkul såklart, det är jättestort, säger Hammarlund.

Landslaget har stärkts av det lyckade OS-kvalet och konkurrensen i truppen har hårdnat. Många unga spelare tar för sig och får också chansen från start i EM-kvalet - som Linköpings Jonna Andersson på vänsterbacken. Ett bra val av Pia Sundhage, menar Radiosportens expert Johanna Frisk.

– Jonna har gått bra i Linköping, har en naturlig vänsterfot och är en spelare du kan använda mycket i offensiven. Det är intressant att starta med henne och det är rätt att hon får chansen att visa upp sig, säger Frisk.

För det handlar inte bara om EM-kval. Det är också ett tillfälle att prestera och öka chanserna att tas ut i OS-truppen.

– För tillfället tänker jag här och nu. Med tanke på att det är den första från start vill jag visa vad jag kan här. Men sen är det en dröm och ett mål att ta mig in i OS-truppen, säger försvararen Jonna Andersson.

– Det är klart, varje samling är en del i vägen till OS. Men det är stenhård konkurrens framför allt på forwardspositionen, säger numera Göteborgsanfallaren Pauline Hammarlund.


Sveriges startelva mot Slovakien:

1 Hedvig Lindahl,

15 Jessica Samuelsson, 
5 Nilla Fischer, 
3 Linda Sembrant, 
14 Jonna Andersson

20 Emilia Appelqvist, 
7 Lisa Dahlkvist, 
17 Caroline Seger

10 Sofia Jakobsson, 
19 Pauline Hammarlund, 
22 Olivia Schough.