Grekland återupptar avvisningar

2:06 min

Avvisningarna av flyktingar och migranter från Grekland till Turkiet har återupptagits efter att ha stoppats tillfälligt.

Varje asylansökan måste utredas och antalet ansökningar blev så högt att avvisningarna stoppades tillfälligt för att myndigheterna skulle komma ikapp.

Samtidigt fortsätter protesterna bland de som hålls inlåsta i väntan på eventuell deportation och på det grekiska fastlandet är läget alltmer spänt bland de tiotusentals som nu är fast i Grekland.

I går eftermiddag bröt sig ett hundratal flyktingar och migranter ut från det stängda lägret på den grekiska ön Samos.

För Svenska Dagbladets reporter på plats berättade de att de inte längre stod ut med att hållas inlåsta under dåliga förhållandena.

Liknande scener har tidigare utspelat sig på ön Chios.

Över 6000 flyktingar och migranter finns nu på de grekiska öarna. De allra flesta har kommit efter att avtalet mellan EU och Turkiet trädde i kraft den 20 mars.

De väntar nu på besked om de ska avvisas till Turkiet.

I måndags deporterades den första gruppen, drygt 200 personer. De flesta var pakistanier som inte hade sökt asyl.

Fast enligt FN:s flyktingorgan UNHCR hade 13 av de tillbakaskickade faktiskt uppgett att de ville söka asyl, men att de hade ignorerats.

Enligt avtalet kan ingen skickas tillbaka innan en asylprövning gjorts.

Syftet är ändå att de allra flesta ska skickas tillbaka till Turkiet, även flyktingar från Syrien.

I veckan tog Turkiets regering beslut om att ge alla syrier tillfälligt skydd i landet, en förutsättning för att de ska kunna skickas tillbaka från Grekland enligt avtalet.

I hela Grekland är nu över 52.000 flyktingar och migranter fast sedan länder norrut stängt sina gränser.

Den grekiska regeringen har satt upp tillfälliga läger runt om i landet men tusentals väljer fortfarande att bo kvar under dåliga förhållanden i provisoriska tältläger i norra Grekland och i Pireushamnen i Aten.

I Pireushamnen har de nu fått två veckor på sig att flytta självmant, annars kommer de att tvingas bort, var beskedet i går.

Farhad från staden Kamishli i nordöstra Syrien säger att han hört att förhållandena ska vara ännu sämre i de läger som den grekiska staten satt upp, därför stannar han.

Han har heller inga planer på att söka asyl i Grekland. Han är tacksam över att Grekland välkomnat honom, men han vill till Sverige, till Katrineholm där hans syster och farbror bor.