Pressen ökar på Zuma

1:49 min

Pressen har ökat markant på Sydafrikas president Jacob Zuma att avgå. Men frågan är om det kommer att ske före eller efter kommunalvalen som nu är satta till början på augusti.

Listan på besvärande omständigheter för president Jacob Zuma kan göras lång: En konstitutionsdomstol som sagt att han bröt mot konstitutionen när han vägrade kompensera statliga utgifter i mångmiljonklassen för extravaganta uppgraderingar av hans bostadskomplex i provinsen KwaZulu Natal; ett försök från oppositionen att få honom avsatt i parlamentet; hans tidigare märkliga beslut kring finansministrar och hans påstådda alltför intima ekonomiska kopplingar till en indisk affärsfamilj.

Men listan slutar inte där. Trots att hans parti ANC stödde honom enigt vid misstroendeomröstningen i parlamentet nyligen, så börjar sprickorna bli tydliga inom partiets toppskikt, vilket kan bli avgörande för Zumas framtid.

Flera ledande ANC-veteraner och aktivister som Cheryl Carolus, Ahmed Kathrada och den tidigare finansministern Trevor Manuel har krävt hans avgång.

Enligt den sydafrikanska tidningen Rapport så uppsöktes Jacob Zuma den 1 april av fem ledande personer inom ANC, bland annat vice president Cyril Ramaphosa, där de försökte förmå honom att avgå. Det är oklart hur Zuma reagerade på det, men enligt källor till tidningen så ville ANC-topparna att han avgår efter de lokala valen den 3 augusti i år.

Missnöjet under Zuma har växt stadigt, många ser hans styre som korrupt. Landet befinner sig i en djup ekonomisk kris, med nästan obefintlig tillväxt. Valutan randen har tappat i värde, arbetslösheten är skyhög och spänningarna mellan de olika grupperna i landet har ökat.

Lokalvalen kan därför bli en riktig kalldusch för ANC som varit det absolut största partiet sedan apartheid avskaffades 1994. Särskilt om oppositionen gör stora framsteg i de större städerna i landet, så kan det påverka inte bara Zumas framtid utan också ANC dominerande ställning.