Skåne

Mobilfilmer stör polisens arbete

4:03 min

Det händer allt oftare att poliser blir filmade under ingripanden - något som förändat arbetssituationen. Filmerna läggs upp på nätet och får stor spridning. Nu efterlyser poliser att de ska få göra sitt arbete i fred.

– Man vill se om polisen använder sig av övervåld. Ibland har vi omhändertagit en person som varit bråkig på stan. Det är inte sällan personen skriker till sina vänner att filma ingripandet.

– Det finns också de som vill sprida dessa filmer på nätet i syfte att misskreditera polisen. Man klipper saker ur sitt sammanhang, säger polismannen Johan Mårtensson.

Demonstrationer, fotbollsmatcher och utekvällar under helgen är situationer där Johan Mårtensson och andra poliser i yttre tjänst känner att de oftast blir filmade. Filmer som sedan hamnar på sajter som Facebook, Flashback och Youtube och som får en utbredd spridning.

Enligt Fredrik Wallén, pressansvarig hos polisen, diskuteras den nya digitala världen på alla nivåer inom polisen.

– Skulle det vara så illa att en polis på olika sätt lämnas ut på nätet i form av bilder och filmer, tagna i ett ingripande och det får negativa konsekvenser som till exempel trakasserier och hot. Då vidtar vi en rad arbetsmiljöåtgärder kring det, säger Fredrik Wallén.

Trots att allmänheten får filma tycker Johan Mårtensson att det finns en gräns.

– Respektera min arbetsmiljö när jag är ute på stan. Ofta kan det vara turbulenta situationer som att stoppa en bil där vi vet att det är tungt kriminella som kör och som inte drar sig för att använda våld. Att då behöva ha en kamera över axeln bara distraherar och tar mitt fokus från det jag ska göra.