Jönköping

Hemtjänst får väktare till missbrukarboende: Som en dörr till mörkret

1:49 min

Till och med missbrukarna skyr huset i Kättilstorp. Nu måste hemtjänsten ta med väktare när man ska besöka huset.

Hemtjänstpersonal som ska besöka missbrukarboendet på Kättilstorp i Jönköping måste ha med sig väktare. Det kräver Arbetsmiljöverket.

Huset i Kättilstorp i Jönköping är ett så kallat kategoriboende och är till för tunga missbrukare. Men området är så farligt att kommunens hemtjänstpersonal inte längre får åka dit själva.

De tvingas nu ha med sig väktare för att kunna utföra sitt jobb, efter en incident som anmälts till Arbetsmiljöverket.

Susanna Karlsson, bor inte själv på boendet, ska just åka dit och träffa en kompis.

Jag är där ibland, och det ser ut som en lya man inte vill vara i. Det är verkligen bara för alkoholister och uteliggare. Man åker dit för att få något att stoppa i sig, säger Susanna.

Kategoriboendet på Kättilstorp har 16 lägenheter för missbrukare.

Det är låg tröskel för att få bo där och ställs inte några högre krav, utan det är till för missbrukare som lever med ett aktivt missbruk.

– Det ser jättefint ut när man ser det på håll, men när man öppnar dörren stänger du den lika fort igen och vill gå därifrån. Det är ungefär som att öppna dörren till mörkret, säger Susanna.

Den senaste tiden har det varit en en del incidenter på boendet.

En del av dem som bor där behöver hemtjänst och efter en händelse, där kommunens personal blev hotad, har Arbetsmiljöverket satt stopp för hemtjänstpersonalen att arbeta som vanligt i huset. Istället måste de dubbelbemanna och dessutom måste en väktare följa med dem.

– Vi har en svår situation på grund av en händelse där personal har blivit hotade. Vi har gjort en polisanmälan och anmält till Arbetsmiljöverket och nu jobbar vi på åtgärder, säger Helena Stenow som är områdeschef på hemtjänsten i Jönköping.

Hur mår personalen idag?

– De mår bra.

Socialtjänsten för samtal vecka för vecka med Arbetsmilöjöverket för att planera hur man ska göra i framtiden.

För väktare är bara en kortsiktig lösning, säger Helena Stenow.

– Det är en extrem åtgärd så vi måste hitta andra lösningar och andra vägar.