På söndag går världens längsta skidlopp

2:56 min

På söndag är det dags för världens längsta skidlopp, Nordenskiöldsloppet, som körs för andra gången i historien.

Förra loppet kördes för ganska exakt 132 år sen och var då en ospårad tävling på 22 mil jokkmokk, kvikkjokk tur och retur. Nu är tävlingen kortad, från 22 till 20 mil på grund av det milda vädret i Jokkmokkstrakten.

Och förutom långloppseliten finns hemmahoppet Jan-Erik Läntha på startlinjen. För honom är målet målet.

- Jag försöker se det som en fjällvandring. Man har som hela dagen på sig, eller en och en halv dag. Och man får ta sig från kontroll till kontroll.

Har du något knep du tänker ta till, eller som du ska tänka på?

- Ja men det är att inte försöka hålla någon tävlingsfart speciellt i början. Det kommer bli problem när man står där med nummerlapp och man har bytt om till tävlingskläder.

Det var för 132 år sen som Jan-Erik Länthas släkt demonstrerade hur fort det gick att åka skidor här norr om polcirkeln. Då Pavva Lasse Tuorda vann världens första organiserade skidlopp, Nordenskiöldsloppet.

Det var polarforskaren Adolf Erik Nordenskiöld som arrangerade den första tävlingen 1884 efter en Grönlandsexpedition där Jokkmokkssamerna Pavva Lasse Tuorda och Anders Rassa också ingick.

Tuorda och Rassa rände enorma sträckor med sina träskidor på Grönland, en gång beräknades de ha avverkat 46 mil under en två dygns rekognoseringsfärd. Men detta trodde ingen på när expeditionen återvände till Sverige.

Nordenskiöld arrangerade därför en egen tävling mellan Jokkmokk och Kvikkjokk där 18 skidlöpare deltog. 

Pavva Lasse Tuorda vann tävlingen på de ospårade 22 milen på 22 timmar och 21 minuter. De sista fem milen genomfördes utan vätskekontroll. 

- Det var fantastiska människor och skulle klara av mycket mer än vad vi skulle klara idag. Det är härligt att höra de där historierna vad de klarat av och vad de gjort. Sen hade ett annat liv på skidor. För dem fanns inga andra färdmedel. Skulle man ta sig någonstans var det med skidor.

 Nu på söndag ställer sig närmare 400 på startlinjen, bland annat världsåkare som ski classics segraren Britta Johansson Norgren, dubbla vasaloppsvinnaren Jon-Kristian Dahl. De tunga Träskidorna och tjäran som fanns på 1880-talet är utbytta mot plastskidor och högfluor, Deltagarna kommer från 17 länder, men allra flest är från Sverige men bara 32 stycken är kvinnor, eller var tolfte åkare. En av lagen med flest åkare är Jokkmokks skidklubb som Jan Erik Läntha åker för:

Vars tror du det kommer bli jobbigast psykiskt?

- Ingen av oss som gör det här har gjort det förut. Det är det som är så roligt. Man har ingen aning om hur det kommer att kännas. Vars det kommer kännas, hur det kommer vara efter en viss tid när man börjar passera tio, elva, tolv mil. Har man inte ont någonstans och man bara känner sig trött då tror jag att det kommer kunna fungera bra.

Vad har du för mål?

- Att ta sig i mål.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio