Konkursen kan kosta kommunen miljoner

2:11 min

Det konkursade företaget Samtek har skulder som enligt kommunala Uppsala vatten orsakats av att de misskött sitt uppdrag. Bland annat ska underhållet av sopkärl varit dåligt och det kan kosta kommunen miljoner att byta ut.

Uppsala kommun kan förlora miljoner på att avfallsföretaget Samtek gått i konkurs. Det konkursade företaget har nämligen skulder som enligt kommunala Uppsala vatten är orsakade av att de misskött sitt uppdrag.

Så här säger Magnus Källman som är tillförordnad avfallschef på Uppsala vatten om hur mycket pengar det handlar om.

– Då kan det röra sig om några miljoner kronor. Exakt hur mycket är för tidigt att säga, säger han.

Dels handlar det – enligt Magnus Källman – om viten på någon miljon eller två för utebliven eller försenad sophämtning. Dels om ersättning för mellan fem- och sjutusen trasiga sopkärl som Samtek lämnade efter sig när deras avtal med Uppsala gick ut nu i början av året.

– Att man inte har reparerat kärl och underhållit kärlen som man ska, enligt avtalet, säger Magnus Källman.

Inventeringen av kärl pågår fortfarande och han kan därför inte säga exakt hur mycket pengar det rör sig om, men han säger att det kan röra sig om flera miljoner. Ett krav som nu riktas mot konkursboet.

Uppsala vatten har – på grund av det här – även valt att inte betala den sista fakturan från Samtek, på runt en miljon.

Samteks vd – Robert Ramming – säger å sin sida att de erbjudit Uppsala kommun att laga kärlen, men fått nej eftersom deras avtal löpt ut.

Vad gäller vitesbeloppen för utebliven och försenad sophämtning så är det är viten som kommunen under slutet av avtalsperioden med Samtek lät bli att kräva in. Eftersom det fanns en oro för att det hade kunnat leda till att företaget redan då hade gått i konkurs.

– Och då hade det inte funnits någon som hämtade avfallet inom delar av Uppsala, säger Källman.

Det var alltså ingen nyhet att Samtek drogs med ekonomiska problem och så sent som i november förra året köptes ju företaget upp av bolaget Karlsviken.

Ett köp som hävdes i fredags – och enligt Karlsvikens vd Per Nordin så var det miljonskulderna till Uppsala gjorde att han till sist gav upp om att kunna rädda Samtek.

Men Karlsviken har redan nu lagt ett bud på att köpa konkursboet – och om konkursboet efter Samtek blir sålt så kan de pengarna i sin tur gå till att lösa eventuella skulder. Bland annat till Uppsala kommun.

Vilka möjligheter ser ni att få in de här pengarna?

– Det kan jag inte spekulera i just nu. Jag vet inte vilka andra fordringsägare som finns, säger Magnus Källman.