IVA-sjuksköterskor inte nöjda med Region Skånes bud

1:01 min

Sjuksköterskorna på intensivvårdsavdelningen i Kristianstad står fast vid sina uppsägningar efter ett möte med sjukhusledningen under torsdagseftermiddagen.

Konflikten gäller arbetstidsreglerna och arbetsbelastningen för sjuksköterskorna på intensivvårdsavdelningen (IVA) på Centralsjukhuset i Kristianstad.

24 av 38 sjuksköterskor på avdelningen sa upp sig i protest i slutet av mars, och igår hade de ett möte med arbetsgivaren Region Skåne. Ett möte som inte förändrade läget för sjuksköterskorna.

- Vi står fast vid våra uppsägningar,

Christel Lorenz tycker det är en tråkig situation, och upplever det som att Region Skåne inte har lyssnat på sjuksköterskornas kritik. Istället kände man sig tvungen att säga upp sig för att höras - och få framföra sitt förslag.

- Nu har de lyssnat men de väljer att inte ens en gång titta på det,


– Antalet specialistsjuksköterskor har minskat och tillgången är begränsad, berättar Mats Runsten på Vårdförbundet Skåne.

Han menar att OM uppsägningarna verkställs skulle det vara en personalpolitisk skandal för Region Skåne.

Han säger också att det är bråttom att få ordning på läget - två av de sjuksköterskor som sagt upp sig har bara en månads uppsägningstid - och sköterskorna har kommit överens om att går en så går alla.

Även om Region Skåne hoppas på att nå en överenskommelse, tittar man samtidigt på en lösning om de 24 intensivvårdssjuksköterskorna skulle gå.

Till SVT Skåne säger verksamhetschefen för IVA att man under gårdagen tog beslut om kortare arbetstid för sjuksköterskorna. Men enligt verksamhetschefen vill sjuksköterskorna få till en annan slags arbetstidsmodell, som ledningen i det här skedet inte kan säga ja till utan förhandling.

Sköterskorna är missnöjda med arbetstiden, som ändrades 2010 och som innebär att de numera arbetar fler timmar i veckan än tidigare.