Högerextrema grupper oroar polisen

2:10 min

Högerextrema rörelser är på frammarsch i Göteborg. Nätverket Soldiers of Odin är senaste tecknet på det, som har etablerats på flera platser i landet.

Likt ett medborgargarde vandrar de på gatorna för att enligt dem själva skapa lugn. Polisen menar att de utmanar det demokratiska samhället.

– Vi är ett medborgargarde, en grupp människor som visar oss på stan för att hjälpa till, säger en man som är med i gruppen Odins soldater.

Varför behövs det?

– Man läser i tidningar om allt hemskt som händer, misshandel, mord våldtäkter....

Det är sen kväll på Avenyn i Göteborg. "Medborgargarde" är den första förklaring jag får när jag försiktigt närmar mig gruppen av Odins soldater och frågar vilka de är.

Det är en stor grupp på nästan 30 personer som rör sig i centrala Göteborg den här natten. De flesta män, svartklädda, några i militärbyxor, och flera har en svart jacka med tryck på ryggen. Soldiers of Odin Göteborg står det.

Och med sin självpåtagna roll att skapa lugn på stan utmanas det demokratiska samhället menar polisen.

– Det här är problematiskt på många sätt. Dels för att jag tror de skapar otrygghet, dels för att deras bevekelsegrunder är besvärande eftersom den vilar på främlingsfientlighet och sedan är det ju polisens uppdrag att skapa trygghet inte sådana här initiativ, säger Erik Siverbo, chef för polisens underrättelseavdelning i Göteborg.

Soldiers of Odin bildades av en känd nynazist i Finland och har sedan spridits i Norden. I Sverige har gruppen över 7000 följare på Facebook med undergrupper bildade på över 20 platser och medlemmarna har setts patrullera på flera orter.

Flera har enligt polisen kopplingar till högerextrema miljöer och är dömda för olika grova brott. Enligt nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism så är Odins soldater ett exempel på en ökad aktivitet av högerextrema rörelser i landet.

– Vi följer den här typen av initiativ och är beredda att ingripa om det blir några ordningsstörningar, säger Erik Siverbo.

– Den här typen av yttringar måste vi följa och om det växer kan det utgöra ett problem för hela samhället och det här är en uppgift för hela samhället att förstå varför det uppkommer, menar Erik Siverbo.

Senare den här natten blir det också bråk mellan Odins soldater och andra göteborgare. Det är många inblandade och polisen har svårt att ge en klar bild av vad som hänt. Men innan dess blir jag bortkörd.

– Istället för att skriva massa skit om grabbarna så tycker jag du ska sluta trakassera Soldiers of Odin och gå åt ett annat håll, säger en anonym man och ställer sig i vägen.